Briselske vesti

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske, Budimpešta može ostati bez sredstava iz evropskih fondova

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

18:58

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske, Budimpešta može ostati bez sredstava iz evropskih fondova
Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske, Budimpešta može ostati bez sredstava iz evropskih fondova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korišćenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava.

"Identifikovali smo pitanja koja bi mogla predstavljati kršenja vladavine prava i koja utiču na budžet EU", izjavila je na konferenciji za novinare potpredsednica Komisije za transparentnost Vera Jurova, prenosi Hina.

Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlja zvaničnu opomenu. U ime Evropske komisije poslao ga je komesar za budžet Johanes Han, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet meseci. Mađarska sada ima dva meseca da odgovori na pismo, a Komisija nakon toga ima mesec dana za analizu tog odgovora.

Nakon toga, Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz evropskih fondova zbog utvrđenih povreda, a konačnu odluku donose članice EU dvostrukom većinom. Za kažnjavanje mora da glasa najmanje 15 država članica, sa najmaje 65 odsto stanovništva EU.

Prema izvorima iz Komisije, postupak je pokrenut zbog ozbiljne zabrinutosti u vezi s mađarskim korišćenjem sredstava iz evropskog budžeta, između ostalog zbog uslova za sprovođenje javnih nabavki, manjka kontrole i transparentnosti u korišćenju fondova i nedovoljne borbe protiv prevara i korupcije.

Uredbom, koja nikad dosad nije korišćena, omogućava se Evropskom savetu da na zahtev Evropske komisije donese mere poput suspenzije plaćanja koja se finansiraju iz budžeta Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa finansiranih iz budžeta.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz evropskog budžeta, obratile su se u martu prošle godine Sudu EU i zatražile njeno poništenje, ali je Sud u februaru ove godine odbacio njihov zahtev. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa