Evropa

Norveška zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2022

-

19:53

Norveška zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove
Norveška zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Norveška je saopštila danas da će uslediti peti paket sankcija EU prema Rusiji i da će uvesti zabranu ulaska ruskih kamiona i pristajanja ruskih brodova u norveške luke.

"Sankcije su naše najvažnije sredstvo pritiska na ruski rezim i ključno je da budemo uz EU i druge zemlje kako bismo nastavimo da slabimo sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajii", rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfelt.

Odluka norveške vlade koja stupa na snagu 7. maja predviđa da Oslo zabranjuje pristajanje ruskih brodova uključujući komercijalne brodove, jahte, jedrilice i rekreativna plovila u norveške luke, prenosi CNN.

Zbog specijalnog sporazuma koji postoji između Nemačke i Rusije u upravljanju i očuvanja ribljeg fonda u Barencovom moru, zabrana neće obuhvatiti ribarske brodove, kao ni spasilačke ili istraživačke brodove.

Zabrana teretnog saobraćaja kopnenim putem odnosi se na saobraćajne kompanije osnovane u Rusiji i primenjuje se odmah, dodaje se u saopštenju norveške vlade.

Norveška nije članica EU ali je deo Evropske ekonomske zone što joj omoguhuje pristup unutrašnjem tržištu EU, ali ona ne mora da sledi spoljnu politiku EU ni odluke Brisela po pitanju pravosuđa ni unutrašnjih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa