Evropa

Konstituisan novi saziv mađarskog parlamenta, većinu mesta imaju Fides i Demohrišćanska stranka

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

17:14

Konstituisan novi saziv mađarskog parlamenta, većinu mesta imaju Fides i Demohrišćanska stranka
Mađarski parlament - Copyright AP/Zsolt Szigetvary

veličina teksta

Aa Aa

U Mađarskoj je danas konstituisan novi saziv parlamenta u kojem većinu mesta imaju Fides premijera Viktora Orbana i Demohrišćanska stranka.

Mađarski poslanici položili su zakletvu, a konstitutivnu sednicu parlamenta otvorio je predsednik Mađarske Janoš Ader. Poslanici opozicione Demokratske koalicije (DK) i partije Momentum napustili su sednicu odmah nakon ceremonije polaganja zakletve.

Mate Kočis, predsednik poslaničke grupe vladajućeg Fidesa, reagujući na postupak poslanika DK i Momentuma, naveo je na Fejsbuku da je rad poslanika regulisan mađarskim ustavom i parlamentarnim zakonom i da je poslanik koji ne poštuje zakon i brine samo o tome da primi platu nedostojan svog poslaničkog mesta, prenosi MTI.

Partija Momentum se uoči sednice oglasila na Fejsbuku porukom da su njeni poslanici položili "alternativnu zakletvu" i da će služiti "čitavom društvu, a ne maloj privilegovanoj eliti".

Vladajuća koalicija koju čine Fides i Demohrišćanska stranka ima 135 od 199 mesta u parlamentu, Demokratska koalicija 15, dok Jobik, Momentum i socijalisti imaju po 10 mesta. Radikalna stranka Mi Hazank, koja je prvi put prešla parlamentarni cenzus 2022. godine, osvojila je šest mandata, kao i Parbesed. Zelena stranka LMP ima pet mesta, nemačka manjina ima jedno mesto, a očekuje se da će jedno mesto pripasti i nezavisnom poslaniku, navodi mađarska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa