Evropa

Nemačka povukla tužbu protiv Italije zbog sporova za ratnu odštetu

Komentari

Autor: Euronews

07/05/2022

-

12:19

Nemačka povukla tužbu protiv Italije zbog sporova za ratnu odštetu
Nemačka povukla tužbu protiv Italije zbog sporova za ratnu odštetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je povukla svoj sudski spor protiv Italije zbog ratne odštete za žrtve nacizma, saopštio je u petak najviši sud Ujedinjenih nacija.

Oni su povukli slučaj u najvišem pravosudnom telu UN-a, Međunarodnom sudu pravde, "nakon nedavnih pravosudnih reformi u Italiji" i razgovora između zvaničnika dve zemlje.

Nemačka je u podnesku objavljenom u nedelju navela da su italijanski sudovi nastavili da dozvoljavaju žrtvama nacističkih ratnih zločina da podnose zahteve za nadoknade, uprkos ranijoj sudskoj presudi da se tim zahtevima krši međunarodno pravo.

Berlin je zatražio od Međunarodnog suda pravde da od italijanskih sudova zahteva da prestanu da razmatraju građanske tužbe protiv njih, dodajući da sudovi krše suvereni imunitet Nemačke.

Ali sada, saopštio je sud UN, Nemačka smatra da nova italijanska uredba koja stupa na snagu 1. maja rešava dileme u ovom slučaju.

Nemačka shvata iz Uredbe da "italijanski zakon zahteva od italijanskih sudova da ukinu mere izvršenja koje su prethodno preduzete, i da italijanski sudovi neće preduzimati dalje mere ograničenja protiv nemačke imovine koja se koristi u vladine nekomercijalne svrhe koja se nalazi na italijanskoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Saslušanja u sudu u Hagu trebalo je da počnu 9. maja, ali su sada otkazana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa