Evropa

Šolc: Iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2022

-

20:28

Šolc: Iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija uvela sankcije Rusiji koje će u narednim decenijama ograničiti ekonomske izglede Rusije i istakao da je mir moguć samo ako Rusija sklopi sporazum sa Ukrajinom, koji je prihvatljiv za Kijev.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ocenio da iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati i pozvao Moskvu da što pre prekine vatru i povuče jedinice.

Na pitanje da li, nakon telefonskog razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i ruskog predsednika Vladimira Putina, ima slične planove, Šolc je podsetio da je bio u Kijevu i razgovarao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali i sa Putinom.

"Još pre rata sam bio u Moskvi i vodio niz razgovora i naravno da ću nastaviti", rekao je Šolc.

On je naglasio da "užasava nastavak ovog brutalnog rata na istoku Ukrajine sa neizmernim rušenjima i stradanjima ljudi i da to pokazuje da Putin sledi cilj, koji se ne može prihvatiti, ali koji vodi u ćorskokak".

"Mir možete dobiti samo ako to bude takav mir da globalno odnosi između zemalja budu bolji, da Rusija bude spremna da sklopi sporazum sa Ukrajinom, koji Ukrajina može podržati, koji smatra ispravnim", rekao je Šolc.

On je naglasio da iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati.

"Mi smo uveli značajne sankcije koje će na decenije ograničiti ekonomske izglede Rusije i za koje nema alternative", rekao je Šolc.

On je ocenio da je neodgovorno nastaviti "taj brutalni rat".

"Ali to se dešava i svako od nas bi trebalo da shvati da je situacija dramatična i ugrožavajuća i da Rusija mora što pre da prekine vatru i povuče jedinice", zaključio je Šolc.

Na pitanje da li ga je lider nemačke opozicione Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merc obavestio o sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, Šolc je odgovorio da imaju dogovor da se čuju, ali da smatra da je dobro to držati u tajnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa