Evropa

Ne stišava se bura u Hrvatskoj zbog Orbanove izjave o "oduzetim lukama", oglasio se i Milanović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

11:45

Ne stišava se bura u Hrvatskoj zbog Orbanove izjave o "oduzetim lukama", oglasio se i Milanović
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski državni sekretar za informisanje Tamaš Mencer izjavio je da je premijer Viktor Orban, pominjući "oduzeto more", govorio o "istorijskoj činjenici" i da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u toj izjavi "nešto pogrešno shvatilo".

"Oni koji imaju luke i more mogu dovoziti naftu tankerima. Da nam nisu uzeli luku, i mi bismo isto to mogli da radimo", rekao je Orban u jednom redio intervjuu prošle nedelje, ukazavši time na dalmatinsku obalu, koja je nekada bila deo Ugarske, prenosi "Politiko".

Ova izjava mađarskog premijera izazvala je reakciju hrvatskog ministarstva spoljnih poslova, koje je saopštilo da "osuđuje bilo kakve pretenzije prema susednim državama", i istovremeno pozvalo mađarskog ambasadora na razgovor. Odatle i izjava Mencera kako je hrvatsko ministarstvo "nešto pogrešno shvatilo".

"Nadam se da kod naših hrvatskih prijatelja neće preovladati medijska histerija i da ćemo moći da nastavimo da radimo u interesu razvoja naše saradnje", dodao je mađarski zvaničnik.

Mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je u hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova da objasni Orbanovu izjavu, navodi MTI.

Inače, čvrsti stavovi Mađarske i dalje su najveća prepreka za uvođenje naftnog embarga Evropske unije Rusiji, što bi trebalo da bude najvažnija stvar u šestom paketu sankcija koje EU priprema. Mađarska vlada tvrdi da je previše zavisna od ruske nafte kako bi uvela embargo, a premijer Viktor Orban je prošle nedelje, braneći ovakvu poziciju, izazvao negativne reakcije u Hrvatskoj.

Kako je prenela francuska agencija AFP pozivajući se na diplomatske izvore, iz Budimpešte su tražili period od pet godina tokom kojeg bi uspeli da obezbede nezavisnost od ruske nafte, ali i da se izgradi novi naftovod sa Hrvatskom, koja ima pristup moru. Jedan diplomata iz EU rekao je za AFP da Mađarska zahteva garancije da će Zagreb napraviti ovaj novi naftovod, kao i da će EU obezbediti novac za njegovu izgradnju.

Reakcije zvaničnika

Na izjavu Orbana reagovali su i hrvatski zvaničnici. Tako je predsednik Zoran Milanović rekao da Orbanovu opasku "ne bi ozbiljno shvatao".

"Orban je jedan živopisan karakter kojeg sam ja kritikovao, a (premijer Andrej) Plenković ga je branio. On je premijer susedne, prijateljske zemlje. Te njegove sitne palanačke opsesije sa obalom su deo njegovog repertoara, on nije opasnost za Hrvatsku... Ja to ne bih ozbiljno shvatao", rekao je Milanović, prenosi hrvatski Indeks.

Sa druge strane, potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova u toj zemlji Davor Božinović rekao je da će "vrlo odlučno odbaciti svaku aluziju na bilo kakve teritorijalne pretenzije prema hrvatskom području".

Tanjug/ Foto HINA/ Edvard Šušak

 

"Tu niko ne može da računa na drugačiji stav Hrvatske. Siguran sam da su Mađari primili tu poruku. Hrvatska je nezavisna država i štiti svoju teritoriju i suverenitet te nikome neće, pa ni kroz prigodne izjave, dopustiti da to koristi u ne znam kakve svrhe. To proći neće", rekao je Božinović.

Stav sličan njegovom imao je i Karlo Resler, poslanik iz Hrvatske u Evropskom parlamentu. On je iz Brisela za hrvatski N1 rekao da je neophodna "jasna, odlučna i odgovorna reakcija" Hrvatske.

"Jadranska obala i Rijeka su hrvatske i tako će i ostati. Slažem se da ovo nije bio prvi put. Podsetiću da Fides (Orbanova stranka) već neko vreme ne sedi u Evropskoj narodnoj partiji. Susedne smo zemlje i za većinu toga imamo korektne odnose. Bez obzira na sve to, kada se govori o našoj teritoriji, takve stvari ne možemo uzimati u obzir i moramo se odlučno usprotiviti tome", rekao je Resler.

Osim reakcije hrvatskih zvaničnika, i tamošnji mediji su negativno reagovali na Orbanovu izjavu o "oduzetoj luci". Tako "Indeks" piše i da je mađarski premijer "kroz godine više puta indirektno izražavao težnje za teritorijom Hrvatske". Kao primer, navode fotografiju iz 2019. godine, kada je Orban držao sastanak predsedništva svoje partije Fides ispod, kako je navedeno, "uokvirene karte istorijske Mađarske, koja obuhvata i veliki deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije".

Komentari (0)

Evropa