Evropa

Ukrajinski sistem za prenos gasa neće otvoriti tranzitnu stanicu za Evropu dok ne preuzme kontrolu

Komentari

Autor: Fonet

12/05/2022

-

23:42

Ukrajinski sistem za prenos gasa neće otvoriti tranzitnu stanicu za Evropu dok ne preuzme kontrolu
Ukrajinski sistem za prenos gasa neće otvoriti tranzitnu stanicu za Evropu dok ne preuzme kontrolu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski sistem za prenos gasa (GTSOU) saopštio je da neće otvoriti tranzitnu stanicu "Sohranovku", preko koje se prenosi ruski gas u Evropu, sve dok ne bude imao potpunu kontrolu nad čitavim sistemom gasovoda.

"Nećemo otvoriti gasovod sve dok ne budemo imali potpunu kontrolu nad svojom imovinom", navodi se u saopštenju direktora GTSOU Sergeja Makogona. Ukrajinski operator je u utorak saopštio da će zbog "više sile" obustaviti prenos gasa kroz kontrolnu stanicu "Sohranovku", preko koje se prenosi oko trećina gasa koji Rusija šalje kupcima u Evropi.

Gasovod prolazi kroz regon Lugansk, koji je delom pod kontrolom proruskih separatista od 2014. godine, a Makogan je rekao da Gazprom nije znao da su separatisti počeli da kradu gas. Pre dva dana GTSOU je saopštio da gas može da se preusmeri na kontrolnu stanicu "Sudža", koja je pod kontrolom Ukrajine, ali je iz Gasproma poručeno da je to tehnološki neizvodljivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa