Evropa

Sprečeno ubistvo srpskog biznismena u Ukrajini, supruga osumnjičena da je naručila zločin

Komentari

Autor: Euronews, Pravda

15/06/2021

-

13:58

Sprečeno ubistvo srpskog biznismena u Ukrajini, supruga osumnjičena da je naručila zločin
Sprečeno ubistvo srpskog biznismena u Ukrajini, supruga osumnjičena da je naručila zločin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bezbednosne snage u Ukrajini simulirale su otmicu kako bi sprečile otmicu srpskog državljanina kome je supruga želela da uzme imovinu vrednu više od šest miliona evra pre razvoda, prenosi ukrajinski Interfaks.

"Prema podacima iz istrage, krajem 2020. godine, supruga žrtve i njen brat, uključujući državljanina Ukrajine, odlučili su da kidnapuju i ubiju državljanina Republike Srbije u Ukrajini, gde se bavio poslom, kako bi zadržali njegovu imovinu u ukupnom iznosu većem od šest miliona evra. Biznismen je nameravao da se razvede od žene i uskrati joj finansije, pa su ona i njen brat planirali da se reše njenog muža - da ga otmu, prisile ga da potpiše potrebna dokumenta i ubiju ga", saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

"Za likvidaciju obećala stan u Moskvi"

Žena je informacije o svom suprugu prosledila organizatoru zločina, Ukrajincu, koji je privremeno živeo u inostranstvu. Rekla je da taj biznismen dolazi u Ukrajinu nekoliko puta godišnje kako bi nadgledao aktivnosti svojih preduzeća, navodi sajt.

Dodaje se i da je za likvidaciju supruga, žena obećala stan u Moskvi vredan dva miliona dolara.

Žena je od ukrajinskog državljanina tražila da nađe izvršioce ubistva, a on je ne znajući - našao prerušene ukrajinske operativce, prenosi ukrajinski sajt.

Početkom juna, nakon naručivanja zločina, ukrajinska policija sprovela je specijalnu operaciju - simulirali su otmicu žrtve u Kijevu da bi proverili dalje namere naručilaca ubistva koji su u to vreme bili u Srbiji.

Tužilaštvo je saopštilo da je, nakon što je jedan od organizatora došao u Ukrajinu, i platio 10.000 dolara za sprovođenje prvog dela plana, zadržan u pritvoru.

Pretkrivična istraga je u toku. U pripremi je zahtev za međunarodnu-pravnu pomoć za krivično gonjenje ostalih počinilaca krivičnog dela.

Komentari (0)

Evropa