Evropa

Berbok: Švedskoj i Finskoj potrebne bezbednosne garancije

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2022

-

09:48

Berbok: Švedskoj i Finskoj potrebne bezbednosne garancije
Analena Berbok - Copyright Tanjug/AP/Annette Riedl

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je preduzela sve pripremne radnje za brzi proces ratifikacije ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, ističući potrebu ove dve zemlje za bezbednosnim garancijama.

"Nemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije", rekla je Berbokova novinarima drugog dana razgovora sa svojim kolegama iz NATO u Berlinu.

Ona je dodala da su se ministri na sinoćnjoj večeri složili da ne bi trebalo da bude "sive zone" između momenta kada se Finska i Švedska prijave i onoga kada se pridruže NATO, prenosi Rojters.

"Ako odluče da se pridruže, one to mogu brzo da učine. Moramo da se pobrinemo da im damo bezbednosne garancije, jer ne sme biti prelaznog roka sa sivom zonom tokom kojeg je njihov status nejasan", rekla je ona.

Berbokova je mislila na period ratifikacije koji može da potraje i do godinu dana, a tokom kojeg dve nordijske zemlje još neće biti zaštićene članom 5 NATO koji garantuje da je napad na jednog saveznika napad na sve

Komentari (0)

Evropa