Evropa

RAT U UKRAJINI Desetak autobusa s vojnicima evakuisano iz Azovstala, EU bez sporazuma o naftnom embargu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/05/2022

-

08:08

RAT U UKRAJINI Desetak autobusa s vojnicima evakuisano iz Azovstala, EU bez sporazuma o naftnom embargu
RAT U UKRAJINI Desetak autobusa s vojnicima evakuisano iz Azovstala, EU bez sporazuma o naftnom embargu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 82. dan. Iako se na istoku Ukrajine vode žestoke borbe, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da "ruski rat" ne ide po planu i da bi Ukrajina mogla da pobedi u sukobu. Stižu izveštaji o novim ruskim napadima, a prema informacijama Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, glavni napori ruskih snaga su na Donjeckom pravcu. Ukrajina je postavila mnoštvo od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777 na linije fronta, saopštila je američka ambasada u Kijevu.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska vojska postavila nove haubice iz SAD na prvu liniju fronta
  • Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Glavni napori ruskih snaga koncentrisani na Donejckom pravcu
  • Zamenik gradonačelnika Marijupolja tvrdi da je Rusija bacila fosforne bombe na Azovstal
  • Zaharova kaže da će Rusija odgovoriti na sve "nezakonite korake Zapada"
  • SAD najavile ponovno otvaranje ambasade u Kijevu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.16 Kličko: Povratak u Kijev još nije bezbedan

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ponovo je danas apelovao na stanovnike koji su pobegli na bezbednije lokacije da se još ne vraćaju u glavni grad Ukrajine.

Naveo je i da se grad "polako vraća u život" nakon povlačenja ruske vojske, da se kafići i barovi otvaraju, ali je upozorio da je Kijev i dalje "meta ruskih agresora". Dodao je da se sirene za vazdušnu opasnost i dalje oglašavaju i da je noćni policijski čas i dalje na snazi.

21.28 Rojters: Desetak autobusa sa vojnicima napustilo Azovstal i stiglo u Novoazovsk

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je večeras čeličanu Azovstal u Marijupolju koja je pod opsadom ruskih snaga, prenosi Rojters pozivajući se na izjave očevica. Nije moguće utvrditi koliko vojnika je bilo u autobusima, kao ni da li među njima ima i ranjenih, navodi Rojters. Pretpostavlja se da u čeličani ima oko 600 vojnika.

Komandant ukrajinskih snaga u Azovstalu Denis Prokopenko rekao je da sprovodi odluku vojne komande kako bi se sačuvali životi vojnika, ali nije pomenuo predaju, navodi Rojters. Kako je javila Nexta, autobusi su u međuvremeno stigli na dodredišta - 53 teško povređena evakuisana su u Novoazovsk, a još 211 osoba - u Olenevka - Peinter.

 

20.28 EU bez sporazuma o naftnom embargu

Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje naftni embargo, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova Unije u Briselu. "Nažalost, danas nije bilo moguće postići dogovor", rekao je Borelj novinarima.

Borelj je rekao da su ministri spoljnih poslova, međutim, odlučili da obezbede dodatnih 500 miliona evra za kupovinu oružja kao podršku Kijevu.

20.12 Rusija i Belorusija bez prenosa Olimpijskih igara 2026 i i 2028.

Rusija i Belorusija neće moći da prenose Olimpijske igre 2026. i 2028. zbog vojne invazije na Ukrajinu. Prema zvaničnom sajtu MOK-a, ruskim i beloruskim emiterima nije dozvoljeno da se nadmeću za sticanje televizijskih prava za prenos Olimpijskih igara - zimskih u Kortini dAmpeco i letnjih u Los Anđelesu.

Associated Press • Euronews Serbia

19.28 Ukrajina zamrzla imovinu ruskog milijardera Fridmana

Sud u Ukrajini zamrznuo je imovinu ruskog milijardera Mihaila Fridmana vrednu 420 miliona dolara, objavila je danas ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova. Ona je na Fejsbuku napisala da je reč o Fridmanovim hartijama od vrednosti u kiparskim kompanijama koje posluju u Ukrajini. Fridman se nalazi na listi osoba kojima je EU uvela sankcije zbog ruske invazije u Ukrajini, navodi Rojters.

19.18 Rusija se povlači iz baltičke parlamentarne konferencije

Ruska Državna duma donela je odluku o povlačenju Rusije iz Parlamentarne konferencije Baltičkog mora (BSPC), rekao danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. On je naglasio da trenutno ne postoji nikakav dijalog s parlamentima većine ovih zemalja, bilo u okviru pomenute organizacije, bilo preko međuparlamentarnih kanala BSPC-a, prenosi TASS.

18.37 Zelenski zahvalio vojnicima koji su proterali ruske trupe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je danas ukrajinskim vojnicima koji su proterali ruske trupe iz Harkova.

"227. bataljon 127. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine! Hvala vam puno", rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Instagramu, prenosi Bi-Bi-Si.

Associated Press • Euronews Serbia

18.25 Kijev: Najmanje 10 civila ubijeno u granatiranju Severodonjecka

Najmanje 10 civila ubijeno je danas u ruskom granatiranju grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, izjavio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj. Ranije danas je Gajdaj saopštio da je snažno granatiranje izazvalo požare u stambenim naseljima, prenosi agencija Rojters.

17.10 MekDonalds trajno odlazi iz Rusije

Kompanija MekDonalds saopštila je danas da će potpuno napustiti rusko tržište posle skoro tri decenije poslovanja i najavila da priprema za prodaju svojih 850 restorana u toj zemlji. Kompanija je u martu, navodno, privremeno zatvorila svoje ruske ispostave zbog rata Kremlja u Ukrajini, ali je nastavila da plaća pune plate za svojih 62.000 zaposlenih, prenosi Politiko.

Tanjug/AP

 

15.00  Moskva potvrdila evakuaciju povređenih vojnika iz Azovstala

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je sa ukrajinskom stranom postignut sporazum o izvlačenju ranjenih ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal u Marijupolju.

„Za njih će biti otvoren humanitarni koridor i objavljen režim prekida vatre, kako bi ranjeni bili dostavljeni u medicinski centar u Novoazovsk, u Donjeckoj Narodnoj Republici, i kako bi im bila pružena sva neophodna pomoć“, saopštilo je rusko ministarsvo. Vlasti Ukrajine nisu komentarisale ovu najavu.

13.54 Zelenski smenio komandanta Teritorijalne odbrane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri meseca od početka sukoba u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Zelenski imenovao general-majora Igora Tančuru koji će zameniti Jurija Galuškina, prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo je u saopštenju okarakterisalo Tančuru kao iskusnog oficira koji je ranije bio načcelnik Generalštaba kopnenih snaga Ukrajine.

Tanjug/AP/Rodrigo Abd

 

13.37 Peskov: Pretnje FBI i CIA osoblju ruske ambasade neprihvatlji

Kremlj je danas saopštio da su neprihvatljivi pokušaji američkog FBI i CIA "da regrutuju osoblje ruske ambasade u Vašingtonu".

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je ruskim državnim medijima da je zaposlenima u ambasadi "prećeno fizičkim nasiljem i da je često od njih u blizini ambasade traženo da rade za Federalni istražni biro ili Centralnu obaveštajnu agenciju",  preneo je Rojters.

EPA/SERGEI KARPUKHIN

 

12.29 Ukrajinske snage tvrde da su osujetile upad ruskih diverzanata u region Sumi

Ukrajinska granična straža osujetila je upad ruske diverzantsko-izviđačke grupe u severoistočni region Sumi, izjavio je guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki.

On je preko aplikacije Telegram objavio da su ruski diverzanti upali na ukrajinsku teritoriju pod okriljem minobacačke i mitraljeske paljbe, ali su se povukli nakon što su ukrajinski graničari uzvratili, prenosi Rojters navodeći da nije mogao nezavisno da se proveri nalog Živickog.

11.29 Berbok: Uskoro dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji

Evropskoj uniji će biti potrebno još nekoliko dana da postigne dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Mi Nemci znamo da ovo (embargo na naftu) nije lak korak. Određena pitanja tek treba da budu rešena, a to se neće dogoditi danas", rekla je Berbok novinarima po dolasku na sastanak sa kolegama iz EU u Briselu i dodala da je uverena da će dogovor biti postignut u "narednim danima", prenosi Rojters.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj danas je rekao da ministri spoljnih poslova EU ne mogu biti sigurni da će danas biti postignut dogovor  naftnom embargu Rusiji.

profimedia

 

11.19 Rjabkov: Stvaraćemo pretnju da budemo na nivou procene

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je, komentarišući informacije da će NATO možda označiti Rusiju kao neposrednu pretnju, da će Ruska Federacija morati da se pridržava toga.

"Stvaraćemo im direktnu pretnju kako bismo bili na nivou te procene“, rekao je Rjabkov novinarima, prenosi RIA Novosti.

10.35 Konašenkov: Oboreni ukrajinski avioni

Ruski PVO sistemi oborili su na području Zmijskog ostrva ukrajinski avion Su-24, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. Naveo je da su u Nikolajevskoj oblasti oborena dva aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, piše Izvestija. Uništeno je i 10 ukrajinskih bespilotnih letelica, dodao je Konašenkov.

10.32 Borelj: Nije sigurno da će biti postignut dogovor o naftnom embargu

Ministri spoljnih poslova Evropske unije ne mogu biti sigurni da će danas biti postignut dogovor o naftnom embargu Rusiji, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. On je objasnio da postoje "snažne pozicije nekih država članica", prenosi Rojters.

09.18 Regionalni guverner: Ukrjainske trupe koje brane Harkov stigle su do granice

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, izjavio je danas regionalni guverner. Rojters nije mogao nezavisno da proveri komentare Oleha Sinegubova, guvernera oblasti Harkov objavljene na servisu za razmenu poruka Telegram i nije potpuno jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i gde tačno.

Euronews

8.27 Britansko ministarstvo: Belorusija najavila raspoređivanje snaga na granicu sa Ukrajinom

Belorusija je najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž granice sa Ukrajinom, kao i jedinica protivvazdušne odbrane, artiljerije i raketa na poligonima na zapadu zemlje, navelo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izveštaju odbrambenih obaveštajnih službi o situaciji u Ukrajini.

08.05 Počinju veliki NATO manevri na Baltiku

U Estoniji danas počinju veliki vojni manevri NATO, za koje se smatra da su među najvećima u istoriji Baltika. Manevri kodnog imena "Jež" biće održani tokom naredne dve nedelje i u njima će učestvovati 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući britanske, američke, finske i švedske, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Uprkos tome što su vojne vežbe planirane mnogo pre nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, one će biti održane u trenutku značajno većih tenzija između NATO i Moskve.

07.53 Generalštab OS Ukrajine: Ne prekida se ofanziva ruskih snaga na istoku

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni. Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine, prenosi Ukrinform. Dodaje se da su glavni napori ruskih snaga koncentrisani na Donjeckom pravcu.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage u Marijupolju nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare, a da su glavni napori koncentrisani na blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike Azovstal.

07.23 Američki istraživački centar: Ruske snage su možda ostale bez rezervista spremnih za borbu

Ruske snage su verovatno napustile cilj da završe opkoljavanje ukrajinskih jedinica u dugoj liniji od grada Donjecka do Izjuma u ​​korist zauzimanja Luganske oblasti, piše Institut za proučavanje rata u svom najnovijem izveštaju o borbama u Ukrajini, prenosi Euronews.

Istovremeno, ruske snage su verovatno ostale bez rezervista spremnih za borbu, što je primoralo rusku vojnu komandu da ujedini vojnike iz mnogih različitih elemenata regularne vojne jedinice, smatraju iz ovog američkog tink tenka.

07.12 Načelnik Luganske vojne uprave: Napadnuta bolnica u Severodonjecku

Ruske snage napale su u nedelju bolnicu u Severodonjecku, pri čemu je povređeno devet civila, saopštio je načelnik Luganske regionalne vojne uprave. On je dodao da su Rusi granatirali i kuće, školu i hemijsku fabriku, prenosi BBc.

07.00 Andrijuščenko: Rusija bacila fosforne bombe na Azovstal

Pomoćnik gradonačelnika ukrajinskog grada Marijupolja Petro Andrjuščenko tvrdi da je Rusija bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal, prenosi Rojters. Britanska agencija navodi da nije mogla nezavisno, iz drugog izvora da proveri ovu tvrdnju ukrajinskog zvaničnika. Na video-snimku objavljenom na jednoj društvenoj mreži vidi se bela blistava municija kako pada na čeličanu Azovstal u Marijupolju, što je, kako je rekao britanski vojni ekspert Hemiš de Breton-Gordon ličilo ili na napad fosfornim ili zapaljivim oružjem.

06.30 Stoltenberg: Ruski rat ne ide po planu, Ukrajina bi mogla da pobedi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da ruski rat u Ukrajini ne ide po planu i da bi Ukrajina mogla da pobedi u sukobu. Stoltenberg je na sastanku ministara spoljnih poslova NATO u Berlinu rekao da Rusija ne ostvaruje svoje strateške ciljeve, prenosi BBC.

"Nisu uspeli da zauzmu Kijev, povlače se iz okoline Harkova, njihova velika ofanziva u Donbasu je zastala", naveo je Stoltenberg.

06.00 Podoljak: Potrebno teško naoružanje sa Zapada da porazimo Rusiju

Ukrajini je potrebno teško naoružanje sa Zapada i "pravi naftni embargo" Rusiji kako bi je porazila do kraja godine, izjavio je juče savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. "Ukrajina nije zainteresovana za dugotrajni rat sa Rusijom, kao ni ceo svet. Ne možemo da pobedimo ovog meseca (kako je objavljeno), ali možemo to da uradimo ove godine", poručio je Podoljak na Tviteru, prenosi BBC. Dodao je da je "recept za pobedu jednostavan, a on uključuje pravi naftni embargo, tenkove, avione i artiljeriju".

Komentari (1)

Magdalena

16.05.2022 11:53

Koliko vidimo Rusi i Rusija je ta koja je u blatu i neće se izvući iz teških sankcija sigurno 40 godina. A braći Ukrajincimo poželimo što pre da slome Ruskog agresora i da ih otera iz svojih domova nazad Rusiji. Za Srbe Putin više nije brat a ni Rusija više majka. Srbija više nije Ruska gubernija. Konjec

Evropa