Evropa

Mađarska koči dogovor u EU: Bez odluke o šestom paketu sankcija

Komentari

Autor: Fonet

17/05/2022

-

11:16

Mađarska koči dogovor u EU: Bez odluke o šestom paketu sankcija
Mađarska koči dogovor u EU: Bez odluke o šestom paketu sankcija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija ponovo nije uspela da se dogovori o zabrani uvoza ruske nafte, što bi bio šesti paket mera zbog rata u Ukrajini, jer se Mađarska tome protivi i zahteva visoku cenu da bi dala zeleno svetlo, javlja Glas Amerike (VOA).

Naročito nezadovoljstvo, koje deli većina šefova diplomatija EU, izrazio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba nakon sastanka u Briselu.

"Naftni embargo protiv Rusije je ključan. Jasno je ko to blokira. Ali, vreme nam ističe jer svakog dana Rusija zarađuje novac i taj novac investira u rat", rekao je Kuleba.

Litvanski šef diplomatije Gabrijelus Landsbergis takođe je iskazao nezadovoljstvo.

"Sada, nažalost, imamo celu Uniju koja je talac jedne članice - zbog koje ne možemo da postignemo konsenzus", rekao je Landsbergis.

Da bi EU usvojila neku meru, potrebno je da za to glasa svih 27 članica i do sada je tako bilo. Ali, zabrana uvoza nafte je najstroža mera do sada i najviše bi oštetila finansije Moskve. Takođe bi, međutim, pogodila i evropske zemlje koje su zavisne od ruskih energenata. Mađarska je takav slučaj i mediji prenose da sada traži stotine miliona dolara kako bi pristala na sankcije i mogla da pređe sa ruskih na druge izvore energije.

Šef spoljne politike EU Žozep Borelj kazao je da su razgovori s Mađarskom uglavnom tehničke prirode, ali nije rekao kada bi dogovor mogao da bude postignut. Neke članice EU se nadaju da su u pitanju dani ili nedelje.

"Jedno je jasno svima - moramo da se oslobodimo energetske zavisnosti od Rusije, bilo da je reč o nafti, gasu ili uglju", rekao je Borelj. Dodao je da je rat u Ukrajini bio test za sve članice unije, kao i za energetsku otpornost EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa