Evropa

Šolc u junu u Beogradu: Nema prečica za ulazak Ukrajine u EU, bilo bi nepravedno prema Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

10:31

Šolc u junu u Beogradu: Nema prečica za ulazak Ukrajine u EU, bilo bi nepravedno prema Zapadnom Balkanu
Šolc u junu u Beogradu: Nema prečica za ulazak Ukrajine u EU, bilo bi nepravedno prema Zapadnom Balkanu - Copyright Tanjug AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da će putovati na Zapadni Balkan, pre sastanka Evropskog saveta koji je na programu sledećeg meseca, kako bi preneo poruku regionu da mu je mesto u Evropskoj uniji. Šolc u Beograd dolazi sredinom juna i sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem saznaje Tanjugu u Berlinu.

"Šest zemalja Zapadnog Balkana sa aspiracijama u EU, a to su Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, su već u višegodišnjem procesu reformi", kazao je Šolc poslanicima u Berlinu, preneo je Rojters.

On je dodao da "danas, više nego ikada, njihova integracija u EU je i u strateškom interesu Brisela", ukazujući, kako navodi Rojters, na uticaj stranih sila u regionu, uključujući Rusiju.

"Poštovanje naših obaveza prema njima nije samo pitanje našeg kredibiliteta", poručio je Šolc.

Šolc je danas u obraćanju Bundestagu rekao da napori Ukrajine da  stigne do članstva ne mogu biti ubrzani, preneo je RSE.

"Ne postoje prečice na putu ka EU", rekao je Šolc dodajući da bi izuzetak za Ukrajinu bio nepravedan prema zemljama Zapadnog Balkana koje takođe traže članstvo.

Nastavak nemačke diplomatske ofanzive

U proteklom periodu,  Berlin je pojačao diplomatske aktivnosti usmerene na Zapadni Balkan, ali i Srbiju.

Nakon sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu i Berlinu, sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom i ministarkama spoljnih poslova i odbrane, u u poseti Zapadnom Balkanu bio je i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin, prvi put od imenovanja na tu funkciju.

Nakon sastanaka sa srpskim predsednikom nemački kancelar Šolc istakao je da je jedna od glavnih tema bio dijalog Beograda i Pritštine, ne navodeći detalje, ali je izjava predsednika Srbije dala nov pogled na trenutno angažovanje Nemačke.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Šolc je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrednosti.

"Ne možemo prihvatiti rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine i oni koji su u istom taboru moraju jedni drugima da pruže podršku", naveo je Šolc. On je dodao i da je sa predsednikom Srbije razgovarao o tome koliko je važan napredak u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma.

Sa druge strane, predsednik Srbije je istakao da je Nemačka  najveći trgovinski partner Srbije, ali da se osim o ekonomskoj saradnju govorilo odve važne teme.

"Jedna je odnos prema ratu u Ukrajini. Ukazao sam o opredeljivanju Srbije i na glasanje u UN, govorio sam mu s kojima se problemima suočavamo. Ključno pitanje su bili i regionalni odnosi. Ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u BiH. Obećao sam mu da Srbija neće biti uzročnik problema, mi držimo svoje obećanje. Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost. Nisam hteo da komentarišem tvrdnje da će Srbija da izazove sukobe. To se ne dešava", naveo je Vučić.

Takođem po povratku iz Nemačke, Vučić je rekao da će Srbija u budućnosti biti "snažnije na evropskom putu", ali je ukazao i na to da će se Beograd u budućnosti suočiti sa "mnogo većim pritiskom u vezi sa Kosovom nego pre godinu ili dve" i naveo da postoji podrška Nemačke za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa