Evropa

Šolc o poziciji Nemačke povodom rata u Ukrajini: Odluke donosim brzo i u dogovoru s partnerima

Komentari

Autor: Gardijan

01/05/2022

-

10:30

Šolc o poziciji Nemačke povodom rata u Ukrajini: Odluke donosim brzo i u dogovoru s partnerima
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Hannibal Hanschke

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je kritike koje toj zemlji dolaze iz domaće i međunarodne javnosti jer ne šalje teško naoružanje Ukrajini. On je rekao kako nije istina da Nemačka ne pokazuje liderstvo u pokušajima da se pomogne Kijevu.

Šolc je pod pritiskom, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, da Ukrajini pošalje teško naoružanje poput tenkova i haubica i podrži embargo EU na uvoz ruskih energenata.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja objavljeno u nemačkom listu "Bild" pokazalo je da 54 odsto Nemaca nije zadovoljno Šolcovim ponašanjem kada je u pitanju rat u Ukrajini, preneo je britanski Gardijan.

"Odluke donosim brzo i u dogovoru sa našim partnerima. Mislim da bi bilo upitno kada bismo donosili ishitrene odluke", rekao je Šolc u intervjuu za Bild.

Nemačka je već preokrenula svoju politiku slanja protivvazdušnih tenkova "Gepard" u Ukrajinu, što takođe podržava većina Nemaca u nedavnom istraživanju javnog mnjenja.

Osim toga, i neki nemački saveznici iz NATO vršili su pritisak na ovu zemlju nakon što je prvobitno donela odluku da ne šalje oružje u Ukrajinu. Neke zemlje, poput Poljske, nezadovoljne su jer Nemačka ne želi da uvede sankcije za ruske energente.

"Trebalo bi voditi računa o anketama, ali ne smete da oblikujete svoje postupke prema njima, posebno u pitanjima rata i mira koja bi bila izuzetno opasna", rekao je Šolc za Bild komentarišući rezultate istraživanja javnog mnjenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa