Evropa

Erdogan: Turska ne može da napusti Rusiju, niti da se odrekne gasa

Komentari

Autor: Tanjug, Bloomberg, Jutarnji list

19/05/2022

-

12:40

Erdogan: Turska ne može da napusti Rusiju, niti da se odrekne gasa
Erdogan: Turska ne može da napusti Rusiju, niti da se odrekne gasa - Copyright AP/Vladimir Smirnov

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska ne može da napusti Rusiju niti da se odrekne ruskog gasa, javljaju RIA Novosti.

On je naglasio da Turska ima odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, a podsetio je i da nuklearnu elektranu "Akuju" u Turskoj gradi Rusija. Takođe, najavio je da će taj projekat da bude završen sledeće godine.

"Ovo je za nas strateško pitanje, to su strateški odnosi. Ne možemo ih napustiti, slomiti", rekao je Erdogan u razgovoru sa mladim ljudima, a govor je objavljen na njegovom Tviter nalogu.

Podsetimo, Turska je i prethodnih nekoliko dana bila u centru pažnje nakon što su dve nordijske zemlje Finska i Švedska donele odluku da podnesu zahtev za pristupanje NATO savezu, a čemu se usprotivila upravo zvanična Ankara.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, obe skandinavske zemlje odustale su od svoje tradicionalne neutralnosti kako bi potražile zaštitu unutar NATO. I iako je savez bio zadovoljan zbog ovog zahteva, NATO je bio iznenađen zbog reakcije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

U tekstu koji je objavio Blumberg, autor Andreas Klut čak navodi da je NATO nezadovoljan Turskom i da je Erdogan u pokušaju Finaca i Šveđana da pristupe NATO video još jednu mogućnost da izazove "gužvu".

"On je dugo, bio 'bete noire' (crna zver, odnosno osoba koju neko snažno ne voli, op.a.) saveza. Više puta je Erdogan pretio drugoj zemlji NATO - Grčkoj. Uprkos teškim i glasnim kritikama saveznika, on je takođerkupio ruski protivvazdušni odbrambeni sistem S-400, koji može ugroziti operacije NATO. A sada je primetio kako je 29 drugih NATO saveznika uzbuđeno zbog dobrodošlice Šveđanima i Fincima te zaključio kako je ovo prilika da izazove još jednu 'gužvu' u vezi sa onim što kod njega stalno izaziva zlovolju, a to su Kurdi", navodi se u tekstu.

Podsetimo, portarol predsednika Turske Ibrahim Kalin pojasnio je da Turska nije zatvorila vrata ulasku Švedske i Finske, ali da želi pregovore sa tim zemljama i suzbijanje onoga što smatra terorističkim aktivnostima, posebno u Stokholmu.

Ankara je, naime, zabrinuta zbog takozvane Radničke partije Kurdistana (PKK). Reč je o organizaciji koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, a koja, prema tvrdnjama Ankare, prikuplja sredstva i regrutuje ljude u Evropi, te je njeno prisustvo "posebno snažno u Švedskoj".

Erdoganov glavni spoljnopolitički savetnik Ibrahim Kalin čuo se s kolegama iz Švedske, Finske, Nemačke, Velike Britanije i SAD, kako bi razgovarali o predloženom proširenju NATO.

On je istakao da „ako očekivanja Turske ne budu ispunjena, napredak procesa neće biti moguć”, saopšteno je iz Ergonavog kabineta, , prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa