Evropa

DW: Turska blokirala pregovore o pristupanje Finske i Švedske NATO-u

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

16:06

DW: Turska blokirala pregovore o pristupanje Finske i Švedske NATO-u
NATO - Copyright Tanjug AP/Johanna Geron, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turska je blokirala pregovore o pristupanju Finske i Švedske NATO-u samo nekoliko sati nakon što su te zemlje zvanično podnele prijave za pristupanje Alijansi, rekao je za Dojče vele diplomatski izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Odlaganje izaziva sumnju da će NATO moći da odobri prvu fazu prijava Finske i Švedske u roku od jedne ili dve nedelje, kako je rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg. To takođe otvara put za višednevnu intenzivnu diplomatsku raspravu između Sjedinjenih Država, Turske, Finske i Švedske po tom pitanju.

Podsetimo, Finska i Švedska danas su podnele zahtev, odnosno pisma u kojima formalno izražavaju interesovanje za pridruživanje NATO.

Vašington post je navoe da je reč o istorijskom trenutku za dve zemlje koje su se čvrsto držale vojne neutralnosti sve dok ruska invazija na Ukrajinu nije promenila njihovo razmišljanje o bezbednosti. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO.

"Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbednost", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je pre nekoliko dana da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

"Turska ne može da kaže 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO. Bez uvrede, to je nemoguće", rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dve zemlje u ponedeljak posetiti Tursku, ali je poručio da "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Rojters.

Prema izjavama koje su stizale proteklih nekoliko dana moglo se zaključiti da je turski predsednik iznenadio NATO članice i dve nordijske zemlje rekavši da su Finska i Švedska "zemlje domaćini mnogim terorističkim organizacijama". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa