Evropa

Majmunske boginje se šire svetom: Sve više zemalja prijavljuje slučajeve - gde u Evropi su potvrđeni

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

09:12

Majmunske boginje se šire svetom: Sve više zemalja prijavljuje slučajeve - gde u Evropi su potvrđeni
Majmunske boginje se šire svetom: Sve više zemalja prijavljuje slučajeve - gde u Evropi su potvrđeni - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slučajevi majmunskih boginja su se do juče ispitivali u SAD, Kanadi, a od danas i u Australiji, Francuskoj, Italiji i Švedskoj, Španiji i Nemačkoj preneo je BBC. Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi svetom.

Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je bolesnik zakačio virus, a što se tiče Italije, navodi se da je zaraženi nedavno boravio na Kanarskim ostrvima. U Portugaliji je potvrđeno pet slučajeva, a u Španiji sedam.

U Nemačkoj je otkriven prvi slučaj majmunskih boginja, a Španija je prijavila 14 novih potvrđenih slučajeva, saopštile su danas zdravstvene vlasti ovih zemalja.

"Institut za mikrobiologiju nemačkih oružanih snaga u Minhenu je danas potvrdio prvi slučaj majmunskih boginja u Nemačkoj, a u pitanju je pacijent sa karakterističnim lezijama na koži", navodi se u saopštenju te službe, prenosi Rojters.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je da "na osnovu dostupnih informacija pretpostavlja da se virus nije tako lako prenosio i da bi se epidemija mogla obuzdati, ako zdravstvene vlasti reaguju brzo", prenosi britanska agencija.

Zasad nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi, a navodno, španske vlasti su naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborili sa potencijalnom epidemijom, prema pisanju španskog dnevnika "El Pais".

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Kada je reč o bolesniku iz Masačusetsa, on je hospitalizovan i nalazi se u "dobrom stanju", a ne predstavlja pretnju po javno zdravlje. Prema britanskom javnom zdravlju, majmunske boginje su retka virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja.

Virus se ne prenosi baš tako lako među ljudima i rizik od epidemije je nizak. Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Sada već ima devet potvrđenih slučaja u Britaniji. U Švedskoj je potvrđen slučaj boginja, takođe jedan i u Italiji, dok se za jedan slučaj u Francuskoj sumnja da su u pitanju majmunske boginje.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Hitan sastanak SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas sazvati hitan sastanak zbog povećanja broja slučajeva majmunskih boginja, prenosi britanski list Indipendent.

Britanski sekretar za zdravstvo Sajid Džavid izjavio je da je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) danas potvrdila još 11 slučajeva majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, a većina obolelih ima blage simptome, navodi britanski list.

U Velikoj Britaniji je ukupno registrovano 20 slučajeva.

"UKHSA je potvrdila 11 novih slučajeva majmunskih boginja u Velikoj Britaniji. Jutros sam obavestio ministre zdravlja G7 o onome što do sada znamo", izjavio je Džavid i dodao da su britanske zdravstvene vlasti nabavile dodatne doze vakcina koje su efikasne protiv ove bolesti, prenosi Indipendent.

SZO će danas sazvati sastanak vodećih stručnjaka kako bi razgovarali o trenutnoj epidemiji, navodi Indipendent, pozivajući se na pisanje Telegrafa.

Veruje se da će glavne teme razgovora biti način na koji se virus širi, neuobičajeno visoka zaraznost među gej i biseksualnim muškaracima i situacija sa vakcinacijom, navodi britanski list.

Komentari (0)

Evropa