Evropa

Globalna kriza utiče i na državne finansije Nemačke: U novom budžetu planirano rekordno zaduživanje

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

09:41

Globalna kriza utiče i na državne finansije Nemačke: U novom budžetu planirano rekordno zaduživanje
Globalna kriza utiče i na državne finansije Nemačke: U novom budžetu planirano rekordno zaduživanje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka tokom ove godine planira rekordno zaduživanje u visini od oko 140 milijardi evra, što proizilazi iz završnih pregovora u budžetskom odboru Bundestaga. Budžet Nemačke za tekuću godinu predviđa izdatke u visini od oko 495,79 milijardi evra, nešto više nego što je i sam planirao ministar finansija Kristijan Lindner. Bundestag će novi budžet usvojiti u nedelji od 30.maja do 3.juna.

Predlog budžeta predviđa za 705 miliona evra veće investicije, kao i izdatke veće za 11,9 milijardi evra, ali predloženo novo zaduživanje u visini od 138,94 milijardi evra ostaje u budžtelu, pošto se očekuje mnogo više prihoda nego prethodne godine.

"Pregovori o budžetu su bili u znaku velikih globalnih kriza", rekli su Denis Rode, Sven-Kristijan Kindler i Oto Frike tim vladajuće koalicije.

Oni su ukazali da rezultat pregovora stvara bezbednost u doba krize, kako u svetu tako i Nemačkoj.

"Investiramo u infrastrukturu, štitimo klimu, podržavamo srednju klasu, podstičemo nauku, inovacije i socijalno jedinstvo. Pored toga jačamo bezbednosnu, spoljnu i razvojnu politiku", naglasili su poslanici SPD, FDP i Zelenih.

Novi budžet ukida sredstva za bivšeg kancelara

Novim budžetom vladajuća koalicija ukida sva finansijska sredstva za kancelariju i saradnike nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera.

To je odlučeno pod obrazloženjem njegovih bliskih kontakata sa Rusijom i pre svega predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Dalje budžet predviđa i rasterećenja za domaćinstva, kao što su dodatak za grejanje i jednokratna pomoć za porodice sa decom.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov

 

Svim poreskim obveznicima povećan je iznos oslobođen od poreza, a pored toga se na tri meseca smanjuje porez na enegernete. Takođe, usvojen je i paket mera za pomoć privredi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa