Evropa

Poljski predsednik u Ukrajini: Samo vi odlučujete o svojoj sudbini

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2022

-

13:07

Poljski predsednik u Ukrajini: Samo vi odlučujete o svojoj sudbini
Andžej Duda - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.

Duda je prvi lider strane zemlje koji se uživo obratio u ukrajinskom parlamentu otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, preneo je Rojters.

"Pojavili su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtevima. Samo Ukrajina ima pravo da odluči o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može da se donese bez vas", kazao je Duda ukrajinskim poslanicima.

Kijev je odbacio bilo kakvo mirovno rešenje koje bi podrazumevalo predaju teritorije i odbacio je pozive za prekid vatre, u kojem bi ruske snage ostale na teritoriji koju su zauzeli, navodeći da bi to Moskvi samo dalo vremena da se regrupiše, podseća agencija.

Duda je rekao da međunarodna zajednica mora da zahteva da se Rusija potpuno povuče iz Ukrajine.

"Ako se Ukrajina žrtvuje zbog...ekonomskih ili političkih ambicija, onda bi gubitak čak i centimetra njene teritorije bio veliki udarac. To bi bio udarac, ne samo za ukrajinsku državu, već za ceo zapadni svet", reako je Duda.

Poljski predsednik snažno zagovara da Evropska unija čim pre zajamči Ukrajini status kandidata za članstvo.

On je posetio Kijev u aprilu uz predsednike Litvanije, Letonije i Estonije i tamo se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Nakon sastanka s čelnicima baltičkih zemalja i Poljske Zelenski je rekao da se radilo o poseti četiri države koje su prijatelji Ukrajine, zemalja koje pomažu od prvog dana i nisu oklevale s isporukom oružja Ukrajini te nisu sumnjale u potrebu izricanja sankcija Rusiji, podsetio je Dojče vele.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa