Evropa

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen najavio kandidaturu za drugi mandat

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2022

-

17:17

Predsednik Austrije  Aleksander van der Belen najavio kandidaturu za drugi mandat
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen najavio kandidaturu za drugi mandat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen (78) saopštio je danas da će se kandidovati za drugi mandat na mesto šefa države. On je svoju kandidaturu najavio video porukom.

"Moje ime je Aleksander van der Belen i kandidujem se za mesto predsednika Austrije. Molim za vašu podršku", poručio je on.

On je u svom obraćanju ukazao da želi da nastavi da radi za Austriju i da su mu u tome najbolji saveznici dosadašnje znanje i iskustvo, i podvukao je da ne može zamisliti ništa svrsishodnije.

"Neću mirovati dok ne budem siguran da svi zajedno idemo ispravnim putem", podvukao je on.

Van der Belen je kazao da je predsednik Austrije zanimljiv zadatak, i da, ko želi tu funkciju, mora voleti iznenađenja, jer nijedan čovek ne može biti pripremljen na sve što nas očekuje.

"Ko je pre pet godina mogao da ima i ideju šta će se sve desiti? U Evropi i svetu, u našoj voljenoj Austriji. Budite iskreni stvari kao 'Ibica' su danas već zaboravljene. Živimo u prelaznom periodu, i ništa se više ne podrazumeva. Moramo svakog dana da se zalažemo za ono što nam je važno", poručio je on.

Van der Belen je kazao da misli da zna da će ostati tako izazovno.

"Nacionalisti teže ka vlasti, ako to budemo dozvolili. Biće veliki zadatak da sačuvamo mir, demokratiju, naše vrednosti, socijalno jedinstvo, i našu prelepu prirodu", kazao je Van der Belen, dodajući da želi da da svoj doprinos kako bi naredne godine bile dobre za sve građane Austrije.

Aktuelni predsednik će se kandidovati kao nezavisni kandidat. S tim u vezi organizovano je nezavisno uruženje "Zajedno za Van der Belena - nezavisna inicijativa za jačanje liberalne demokratije".

Van der Belen je najavio da će se u ponedeljak lično obratiti javnosti na konferenciji za novinare.

Kandidatura Van der Belena za drugi mandat "smanjiće" broj protivkandidata, jer će velike stranke, kako se očekuje, odustati od sopstvenih kandidata, pošto je po običaju teško poraziti šefa države koji teži ka drugom mandatu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa