Evropa

Ukrajina kreće u rat drnova: Opasno "kamikaza" oružje, Pentagon šalje Kijevu i novi "Feniks goust"

Komentari

Autor: Euronws Srbija

24/05/2022

-

07:05

Ukrajina kreće u rat drnova: Opasno "kamikaza" oružje, Pentagon šalje Kijevu i novi "Feniks goust"
Ukrajina kreće u rat drnova: Opasno "kamikaza" oružje, Pentagon šalje Kijevu i novi "Feniks goust" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini pokazuje da su bespilotne letelice postale deo savremenog ratovanja. Naime, dronovi koji se sada koriste tokom ratovanja zapravo mogu da odgovore na različite zahteve vojske počev od vazdušnog osmatranja pa sve do protivraketne odbrane. 

Ruska invazija na Ukrajinu započela je 24. februara, a gotovo 90 dana, koliko rat traje, i ruska i ukrajinska strana sve više se okreću korišćenju jeftinih bespilotnih letelica. Razlog za to je što su one pre svega lake za rukovanje a jednako dobro mogu da kontrolišu nebo, ali i sve ono što se dešava na zemlji. Pitanje je samo ko im je više nakolonjeniji - Rusija ili Ukrajna? U svakom slučaju, stručnjaci veruju da su SAD spremne da upravo dronovima pomonu Ukrjaini, pa su obezedile stotne bespilotnih letelica, koje su nalik kamikazama, i koje mogu da "love mete satma", piše sajt Forenpolisi. Viši naučni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge lodnoskog istraživačkog centra Džastin Bronk objašnajva za ovaj portal da zapravo one dosta pojednostavljuju moderno ratovanje i donošenje određenih odluka.

"One daju mogućnost da se love neprijateljske trupe bez potrebe da su im budu blizu i da rizikuju svoju vojsku na terenu", kaže Bronk. 

Ipak, Ukrajina je u poslednje vreme prestala da objavlje snimke dronova, a potvrđeno je i da ih je nekoliko izgubljeno, pa je zbog toga potrebno nabaviti još. U pomoć su se ovde javile SAD, jer kako DW piše, Pentagon tvrdi da ima dron pod nozivom Fineks goust (Phoenix Ghost) kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini, i navodno je posebno dizajnirana za ukrajinske snage. 

"Verujemo da će ovaj sistem veoma dobro da odgovara njihovim potrebama, posebo u istočnoj Ukrajini", rekao je nedavno portparol Pentagona Džon Kirbi na konferenciji za novinare.

Kazao je i da su SAD inače počele da razvijaju ovaj dron još pre početka invazije na Ukrajinu ali i to da će zbog akutelne situacije posao dodatno biti ubrazan kako bi se ispunili zahtevi Ukrajine. Plan je, kaže, da se isporuči više od 120 dronova kao deo vojnog paketa vrednog 750 miliona evra (800 miliona dolara). 

 

O samom dronu, piše DW, se ne zna mnogo. Nema čak ni fotografija. Ono što je poznato je da ga je razvio američki proizvođač Ejveks Erpospejs (Aevex Aerospace ) u saradnji sa američkim vazduhoplovstovm. Prma Kirbiju, osoblju neće biti potrebno mnogo vremena da bi njime upravljao jer je prilično jednostavan za rukovanje. Kazao je i da je novi dron sličan starijem, Svičblejd (Switchblade), koje je takođe projektovala američka kompanija AeroVironment za i koristili su ga američki specijalci u Avganistanu 2012. godine. 

Svičblejd - kamikaza dron

Inače, bespilotna letelica Svičblejd služi za jednokratnu upotrebu i dovolno je mala da stane u ranac. Leti brzinom od oko 100 km/h, ima u sebi ugrađene kamere, GPS sisteme i eksploziv, prenosi Euronews. Za razliku od većine oružja, ovi dronovi takođe mogu da se isključe ili da prekinu misiju u bilo kom trenutku, a zatim da se ponovo prebace na drugu metu u zavisnosti od toga šta operater komanduje. Ovo ima za cilj da osigura da udari budu precizni i da se mogu prekinuti u poslednjem trenutku ako postoji rizik da će ugroziti civile ili imovinu u blizini. Postoje dve verzije ovog drona samoubice: Svičblejd 300 i Svičblejd 600.

Lansira se iz cevi i njegova mala veličina mu omogućava da poleti sa raznih vazdušnih, morskih i zemaljskih platformi. Ceo komplet - uključujući nosivost, lanser i transportnu torbu - teži samo 2,5 kg. Veći Svičblejd 600 je raketa nove generacije koja može da uništi oklopne ciljeve poput tenkova, ima domet od oko 40 km i izdržljivost od oko 40 minuta - ali je zbog toga mnogo teži, jer su dron i projektil koji zajedno nose teški blizu 55 kg.

Unsplash

 

Viši saradnik Karnegijevog saveta za etiku i međunarodne poslove u Barseloni Holand Mišel rekao je za DW da je reč o ozbiljnoj mašineriji.

"To je mešavina projektila i drona. Za razliku od klasične bespilotne letelice nije joj potrebna aerodorom, a ni infrastruktura za lansiranje. Od projektial se razlikuje jer vam daje vremena da identifikujete metu i steknete svest o situaciji a zatim da ubacite raketni dron u metu", dodao je.

Kirbi objašnajva da Fineks goust ima slične mogućnosti kao njegov prethodnik ali navodi da nisu identični. Dejvid Deptuala, general pukovnik u penziji je ovim povodom citirao Politko rekavši da je jedna od glvanih razlika ovh dronvoa ta što nova letelica može da leti duže od Svičblejda i to do šest sati.

Navodi i da je Fineks goust verovatno dron za jednokratnu upotrebu koji može da se lansira i noću sa infracrvenim senzorima. Kaže da bi bio efikasan protiv "srednje oklopnih kopnenih cileva".

Bajraktar - turski borbeni dron takođe u Ukrajini

U svakom slučaju da je Ukrajina pokazivala do skoro kako se snalazi sa dronovima tokom ratnih djestava pokazuje i činjenica da su u martu Internetom kružili brojni video-snimci o navodnoj uspešnoj upotrebi turskih borbenih dronova tipa Bajraktar TB2 protiv ruskih oružanih snaga. Na videu koji je tada kružio društvenim mrežama se čuje himna upravo ovom truskom dronu Bajraktar, za koji Kijev tvrdi da je nekoliko puta uspešno upotrebljen protiv ruske vojske.

DW piše i da je ukrajinska vlada ranije takođe na društvenim mrežama objavila nekoliko video-zapisa navodno "uspešnih" akcija tih dronova. Ovim povodom na svom tviter nalogu i 27. feburara oglasila i ukrajinska ambasada u Turskoj.

U svakom slučaju, nema pouzdanih infomacija o tome koliko često ali i uspešno je ukrajinska vojska zapravo koristila ove dronove. Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u martu obajvilo da je isporučen određeni broj dodatnih dronova Bajraktar koji su spremni za borbenu upotrebu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tada je izjavio je da njegova zemlja od njih ima velike koristi. Turska starna se ovim povodom nije oglašavala.

Inače, ovaj dron proizvodi turska kompanija "Bajkar" koja je osnovana 1984. godine i postala je gigant u naoružanju  tokom vlade Erdoganove stranke, piše DW. Vremenom je povećala proizvodnju i izvoz. Prema izveštajima medija, samo borbeni dron Bajraktar TB2 poručilo je 16 zemalja, među kojima su i Ukrajina, Azerbejdžan, Maroko, Tunis, Katar, Kirgistan i Turkmenistan. 
Dron je dugačak  6,50 i ima raspon krila od dvanaest metara i može da bude u vazduhu 24 sata. Neki stručnjaci navode i daje jeftiniji od zapadne konkurencije pa je zbog toga i aktraiktivniji na tržištu.

Nemačka tehnologija za Ukrajinu

Međutim, u poslednje vreme ukrajinske oružane snage dosta koriste i osmatračk dron nemačke komapnije Kuantum Sistems pod nazivom Vektor. Ovo je za nemačku novinsku mrežu RND potvrdio i generlni direktor ove kompanije sa sedištem u Bavarskoj  Florijan Zajbel.

"Naši dronovi su već u Ukrajini", kazao je on.

 

 

DW piše da nemački dron Vektor nije oružje, ne može da baca bombe, al može da bude sistem naoružanja. Rečeno je da se najbolje koristi zbog svojih letnh i video mogućnosti. Ukrajina bi ga, na primer, mogla iskoristiti za bolju optimizaciju artiljerije. Vektor takođe isporučuje video u realnom vremenu i to sa visokom rezolucijom preko 15 kilometara i može da ostane u vazduhu do dva sata. 

Japan je takođe isporučuo nove dronove Ukrajini, ali ona više korosti svoje, lokane. Naječšće korišćen ukrajniksi dron se zove Leleka-100 i težak je oko pet kilograma. Proizvodi ga Dnjepra u centralnoj Ukrajini.

Dosta je manje ruskih dronova

Čini se da se ruska vojska manje oslanja na dronove, ali ih koristi. Njen glavni dron je Orlan-10, mala izviđačka i osmatračka bespilotna letelelica napravljena u Centru za specijalnu tehnologiju u Sankt Peterburgu. 

Ima raspon krila od 3,1 metar i može da leti do 100 kilometara. Sistem za izvođenje je jednostavnog dizajna: komercijalne kamera Kanon EOS-D serije koje se najviše koriste za fotografisanje iz vazduha kao i termoviziske i video kamere. 

Sem Bendet koji je stručnjak za bespilotne letelice u istraživčkom centru američkog Centra za pomorske analzize rekao je za Gardijan da je ukrajinska vojska do sada upravo iskoristila činjenicu da Rusija nije kontrolisala sav vazdušni prostor i to što nije imala jaku odbranu od elektronsokg ratovanja.

"Ovo nije prvi put da se koriste bespilotne letelice u modernom ratovanju. I 2020. godine u ratu između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, Azerbejdžan je koristio dronove da bi nokautirao tenkove i stekao odlučujuću prednost. Rusija moar da nadohnadi sve to. Oni su nedovoljno ulagali u ovu oblast od ranih 1990-tih", rekao je.

Gardijan piše i da je Rusija tek u martu počela da raspoređuje bespilotne leteleice u Ukrajini nakon čega je jako brzo stigao izveštaj da je jedan već oboren.

"Rusi su ušli u rat sa ograničenim zalihama, a razlog za to je odluka koja je donesena mnogo godina ranije", kazao je Bendet.

 
 

 

 

Komentari (0)

Evropa