Evropa

Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva civila nadomak Kijeva

Komentari

Autor: BBC

23/05/2022

-

12:10

Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva civila nadomak Kijeva
Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva civila nadomak Kijeva - Copyright Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Ukrajini doživotno je zatvorio ruskog vojnika, inače narednika tenkovske brigade zbog ubistva civila na prvom suđenju za ratne zločine od početka ruske invazije.

Zarobljeni vojnik narednik Vadim Šišimarin osuđen je za ubistvo Aleksandra Šelipova (62) u severoistočnom selu Čupahivka, nadomak Kijeva 28. februara. On je priznao da je pucao u Šelipova, ali je rekao da je delovao po naređenju i zatražio oproštaj od njegove udovice.

Njegov advokat Viktor Ovsjanikov najavio je žalbu na presudu.

"Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila, tražiću poništenje presude“, izjavio je Ovsjanikov, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajina inače istražuje i druge navodne ratne zločine.

Moskva je poricala da su njene trupe ubijale civile tokom invazije, dok iz Ukrajine kažu da se možda dogodilo više od 11 hiljada zločina.

Uoči presude, Šišimarinov branilac kog je imenovala država, rekao je za BBC News da nijedan ruski zvaničnik bio u kontaktu sa njim. 

Na jednom od prethodnih ročišta je takođe prisustvovala i Katerina Šelipova, udovica ubijenog Aleksandra Šelipova, a svedočio još jedan ruski vojnik koji je bio svedok ubistva u februaru i potom se, zajedno sa Šišimarinom predao ukrajinskim snagama.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

On je ispričao sudu da su Rusi bili primorani da se povuku peške sa ranjenim saborcima nakon što je njihov konvoj tenkova napadnut.

Videli su da priblažva civilni automobil, otvorili su vatru na njega, i prema rečima Maltiševa, preuzeli vozilo.

Oko 500 metara dalje, vojnici su uočili Aleksandra Šelipova - žrtvu.

"Ili je bio na telefonu ili ga je izvlačio iz džepa, ne sećam se šta je bilo od ta dva", rekao je Maltišev i dodao da se seća da je Vadimu Šišmarinu naređeno da puca.

"Vadim to nije samostalno uradio. Vojnik, kojem ne znam ime, okrenuo se ka zadnjem sedištu u kolima i viknuo da Vadim mora da izvrši naređenje ili će to biti preneto nadređenima", rekao je on i nastavio:

"U tom trenutku smo skoro sustizali tog civila i Vadim je pod pritiskom pucao. Ispalio je tri ili četiri metka u njega"

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Udovica ubijenog Šelipova je potom upitala Šišmarina da li se kaje zbog zločina koji je počinio.
"Da, priznajem krivicu. Razumem da nećete moći nikada mi oprostite. Izvinjavam se za sve što sam učinio", odgovorio je Šišimarin, što je zabeleženo na snimku iz sudnice koji je preneo BBC.

U drugom delu suđenja, Tužilaštvo je kao dokazni materijal unelo nekoliko pušaka u beloj vreći i predalo ih sudskom veću na ispitivanje.

Inače, Vadim Šišimarin i Ivan Maltišev su se predali zajedno sa oružjem.

Nakon današnjeg izricanja presude supruga ubijenog Šelipova rekla je za BBC da joj je "veoma žao mladića, ali da za takav zločin ne može da mu oprosti".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zabrinuta za sudbinu Šišimarina.

"Nesumnjivo, zabrinuti smo za sudbinu našeg građanina. Nažalost, nemamo priliku da branimo njegove interese tamo, jer je delovanje naših institucija u Ukrajini praktično nemoguće“, objasnio je Peskov i dodao da će Rusija razmotriti "korišćenje drugih kanala", prenosi BBC.

 

Komentari (0)

Evropa