Evropa

RAT U UKRAJINI Mađarska proglasila vanredno stanje, Orban tvrdi da je svet na ivici ekonomske krize

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/05/2022

-

08:00

RAT U UKRAJINI Mađarska proglasila vanredno stanje, Orban tvrdi da je svet na ivici ekonomske krize
RAT U UKRAJINI Mađarska proglasila vanredno stanje, Orban tvrdi da je svet na ivici ekonomske krize - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 90. dan rata u Ukrajini. Nekoliko dana otkako je ruska vojska proglasila pobedu u Marijupolju, i dalje je neizvesna sudbina boraca koji su napustili čeličanu Azovstal. Ukrajina poziva na razmenu zarobljenika, dok Rusija želi suđenje. Za to vreme Kijev je naredio hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča optužujući ga za izdaju zbog sporazuma koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Zvanična Moskva spremna je da nastavi pregovore sa Kijevom oko situacije u Ukrajini, ali je nakon toga predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi se susreo sa ruskim predsednikom jedino kada bi tema sastanka bila okončanje rata.

Ključni događaji: 

  • Nemački ministar ekonomije: EU za nekoliko dana dogovara embargo na rusku naftu
  • Kijev naredio hapšenje Viktora Janukoviča 
  • Zelenski: Susret s Putinom samo ako je tema okončanje rata
  • Neizvesna sudbina zarobljenika iz Azovstala - Kijev traži razmenu, u Moskvi najavljuju suđenje
  • Ostavka ruskog diplomate u UN zbog rata u Ukrajini
  • Ukrajina istražila 13.000 navodnih ruskih ratnih zločina

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.40 EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

Savet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje usled ruske invazije. Ovu meru, koju je Evropska komisija predložila 27. aprila, odobrio je Evropski parlament 19. maja. Odluka je sada potvrđena i stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU, dodaje Savet u saopštenju.

21.38 Pušilin najavio tribunal za pripadnike bataljona Azov

Tribunal za ukrajinske nacionaliste iz bataljon Azov će uključivati nekoliko etapa suđenja, pri čemu će se prvi stepen održati u Marijupolju, obelodanio je danas predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Verujem da ne bi trebalo da odlažemo (početak rada tribunala). Niz posrednih sudova mora da održava pretrese pre glavnog postupka, kao što je bilo i posle Velikog otadžbinskog rata. Pre Nirnberga postojali su trbunali i Kijev i u Harkovu, kao i niz drugih. Po svemu sudeći, imaćemo proces pred sudom u Marijupolju kao jedan od prvih", poručio je Pušilin na video snimku objavljenom na portalu Telegram, prenosi TASS.

profimedia

 

19.58 Kuleba: Najveća ofanziva na tlu Evrope od Drugog svetskog rata

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba nazvao je danas rusku ofanzivu u Donbasu "nemilosrdnom bitkom, najvećom na evropskom tlu od Drugog svetskog rata". Kuleba je na Tviteru naveo da je prerano zaključiti da Ukrajina ima sve što joj je potrebno od oružja.

18.50 Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Mađarska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopštio je premijer Viktor Orban. Orban je u snimku, koji je objavio na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije, prenosi MTI. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

18.35 Francuski zvaničnik: Ukrajina će na kraju postati deo EU

Ukrajina će na kraju postati deo Evropske unije, izjavio je danas u Parizu francuski ministar za Evropska pitanja Klemen Bon, ističući da inicijativa za uspostavljanje bližih veza između evropskog bloka i zemalja kandidata neće biti zamena za njihove kandidature za pridruživanje, javlja Rojters.

"Uveren sam da će Ukrajina biti deo Evropske unije. Iskreno govoreći, znamo da je za članstvo potrebno vreme i zato u ovom trenutku ne možemo sebi dozvoliti da jednostavno čekamo. Moramo da negujemo evropsku nadu", rekao je Bon posle sastanka sa Olgom Stefanišinom, potpredsednicom ukrajinske Vlade zaduženom za evropske i evroatlantske integracije, koja boravi u poseti Parizu.

18.00 Fon der Lajen pozvala Rusiju da odblokira Crno more za izvoz 20 miliona tona pšenice 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je danas poziv Moskvi za razgovore, kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice koja stoji u lukama kao rezultat ruske morske blokade.

"Najvažnije je odblokirati Crno more. Ovo je poziv Rusiji", rekla je fon der Lajen u intervjuu za Rojters na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

17.44 Orban protiv razgovora o sankcijama EU naredne nedelje

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kojem je naveo da na samitu lidera EU naredne nedelje ne bi trebalo da se raspravlja o predloženim novim sankcijama EU, koje uključuju embargo na rusku naftu. U pismu u koje je Rojters imao uvid, Orban je naveo da nije verovatno da će se do samita lidera EU naći rešenje za predložene sankcije. On je naglasio da Mađarska nije u mogućnosti da se saglasi sa predloženim sankcijama dok se ne reše sva otvorena pitanja.

17.20 Moskva tvrdi da je luka Marijupolj potpuno deminirana

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je potpuno završeno deminiranje luke Marijupolj na jugu Ukrajine. U saopštenju se navodi da su ispitana 134 objekta, a da je pronađeno i neutralisano više od 12.000 eksplozivnih predmeta i oružja "koje su ukrajinski militanti napustili", prenosi RIA Novosti.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File

 

17.01 Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika

Rusija je uvela sankcije za 154 člana britanskog Doma lordova, gornjeg doma parlamenta, i zabranila im ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Kako je objasnilo u saopštenju, ovaj potez je odgovor na odluku britanske vlade da stavi na crnu listu skoro sve članove ruskog Saveta federacije, gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije, prenosi TASS. 

13.26 Stoltenberg: Ne smemo žrtvovati bezbednost zbog profita

Zapadne zemlje ne smeju da žrtvuju bezbednost radi ekonomskog profita, upozorio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je povodom debate o upotrebi kineske tehnologije u 5G merežama i Severnog toka 2 rekao da Zapad mora da prepozna kada ekonomski izbori imaju posledice na bezbednost. "Sloboda je važnija od slobodne trgovine", poručio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

13.12  EK i SAD: Neprihvatljive "energetske ucene" Rusije

Evropska komisija i SAD u zajedničkom saopštenju osudile su rusku "energetsku ucenu" i kao neopravdano i neprihvatljivo ocenili isključenje struje i prirodnog gasa Finskoj, zaustavljanje izvoza prirodnog gasa u Poljsku i Bugarsku i pretnje sličnim akcijama protiv drugih evropskih zemalja.

13.03 Kremlj se nada da će biti upoznat s planom Italije za Ukrajina

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da Kremlj još nije video predlog Italije za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali da se nada da će taj plan biti dostavljen Moskvi diplomatskim kanalima na razmatranje.

"Još nismo videli plan. Nadamo se da će nam to biti dostavljen diplomatskim kanalima i da ćemo moći da se upoznamo sa njim", rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

12.45 EU izdvojila još pola milijarde evra za naoružanje Ukrajina

Posle usvajanja tri tranše od ukupno 1,5 milijardi evra, Savet EU odobrio je i dodatnih 500 miliona evra koji će biti izdvojeni iz Evropskog mirovnog fonda u cilju podrške ukrajinskim oružanim snagama. U EU navode da će se novim paketom obezbediti vojna podrška u skladu sa trenutnim prioritetima koje je izrazila ukrajinska vlada.

12.30 Šojgu: Svesno usporavamo operaciju radi evakuacije civila

Ofanziva ruske vojske na Ukrajinu svesno se usporava kako bi bila omogućena evakuacija civila, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. "Kako bi stanovnici napustili opkoljena naselja, proglašavaju se režimi tišine i otvaraju humanitarni koridori. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali to se radi svesno kako bi bile izbegnute civilne žrtve", rekao je Šojgu na sastanku Saveta ministara odbrane ODKB-a, prenose RIA Novosti.

Associated Press

12.22 Navaljni: Putin je ludak koji je počeo glupi rat u Ukrajini

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, danas je oštro kritikovao i vređao predsednika Vladimira Putina tokom sudskog saslušanja, nazvavši ga "ludakom koji je započeo glupi rat" u Ukrajini baziran na lažima. "Ovaj rat je glup, vaš Putin ga je započeo i zasnovan je na lažima", rekao je Navaljni na sudu u Moskvi putem video linka iz zatvora, preneo je Rojters.

12.01 Fon der Lajen: Ukrajina mora da dobije rat

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Kijev mora da dobije rat protiv Moskve, da napravi od ruskog napada na Ukrajinu strateški neuspeh ruskog predsednika Vladimira Putina. Fon der Lajen je u Davosu istakla da "moskovski pravilnik kao da dolazi iz drugog veka", preneo je Rojters.

"Rusija tretira milione ljudi, ne kao ljudska bića, već kao bezličnu populaciju koju treba premeštati ili kontrolisati kao bafer zonu između vojnih snaga, pokušavajući da tenkovima zgazi aspiracije cele nacije", smatra predsednica Evropske komisije.

11.03 Patrušev: Rusija ne juri rokove u operaciji u Ukrajini

Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni, Rusija ne juri rokove, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev. On je u intervjuu za list Argumenti istakao da će svi ciljevi, koje je postavio predsednik Rusije, biti ostvareni, prenosi Interfaks. Patrušev je dodao da drugačije ne može biti, pošto je, prema njegovoj oceni, istina, uključujući i istorijsku, na strani Rusije. "Sudbinu Ukrajine odrediće ljudi koji žive na njenoj teritoriji", rekao je Patrušev.

10.22 Ruski avioni uništili skladiste granata za američke haubice

Ruski avioni uništili su u Ukrajini visokopreciznim projektilima veliko skladište granata za američke haubice M777, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Precizirao je da je uništeno skladište u Razdolovki, u Donbasu, prenosi Izvestija. Konašenkov je naveo da je uništen i jedan ukrajinski MIG-29.

09.53 Povređena četiri ruska deminera u Azovstalu

Tokom deminiranja Azovstala od strane ruskih snaga, eksplodirala je mina. Jedan deminer je u teškom stanju, dok je preostalih troje povređeno, napisao je savetnik gradonačelnika Marijupolja Petar Andrjuščenko na svom Telegram kanalu.

Associated Press • Euronews Serbia

09.30 Duterte kritikovao Putina zbog ubistava civila u Ukrajini

Odlazeći filipinski predsednik Rodrigo Duterte, oštro je danas kritikovao ruskog kolegu Vladimira Putina zbog ubistava civila u Ukrajini. "Ja ubijam kriminalce, ne ubijem decu i starce", rekao je Duterte nakon što je priznao da mnogi obojicu lidera označavaju kao ubice, preneo je "Gardijan". Duterte, koji otvoreno zove Putina idolom i prijateljem, prvi put je danas digao glas protiv ruskog napada na Ukrajinu, a njegove reči preneo je AP.

08.45 Nebenzja: Ukrajinska sajber armija biće pretnja i za Zapad

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad. "Uporedo sa poplavom Ukrajine zapadnim konvencionalnim oružjem, dolazi do nekontrolisanog izdavanja sajber oružja i metoda njegove upotrebe", rekao je Nebenzja u ponedeljak, na sastanku Saveta bezbednosti UN o miru i bezbednosti, preneo je TAS S. Prema njegovim rečima, ogroman broj ljudi stiče praktične veštine.

08.37 U ruskom granatiranju Severodonjecka četiri žrtve

U ruskom granatiranju Severodonjecka u jednoj od višespratnica poginule su četiri osobe, izjavio je danas šef regionalne administracije Sergej Gajdaj. On je naveo da ruske snage gotovo neprekidno granatiraju Severodonjeck, prenosi Interfaks Ukrajina.

Euronews

08.16 CNN: Ukrajinci na okupiranim teritorijama moraju da prežive "ruski proces filtriranja"

Kada su ruske trupe počele s okupacijom sela i gradova u istočnoj Ukrajini početkom marta, nakon ruske invazije na tu zemlju, počeli su se pojavljivati ​​dokazi da su civili bili prisiljeni da prolaze kroz ponižavajuće provere identiteta i često nasilna ispitivanja, pre nego što im je bilo dopušteno da napuste svoje domove i otputuju na područja koja su pod kontrolom Ukrajine. Tri meseca od početka rata, dehumanizirajući proces poznat kao "filtracija", postao je deo života pod ruskom okupacijom. Više o tome u odvojenom tekstu.

08.05 Zelenski: Spremni smo odmah na razmenu zarobljenika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na razmenu zatvorenika sa Rusijom "već sutra" i pozvao njegove saveznike da dodatno pritisnu Moskvu. "Razmena ljudi je humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja zavisi od podrške brojnih zemalja", kazao je Zelenski sinoć putem video linka prisutnima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, preneo je Rojters.

08.00 Hersonska oblast želi da bude deo Rusije, tražiće vojnu bazu

Hersonska oblast ne planira da bude posebna nezavisna republika, cilj je da postane ruski region, izjavio je zamenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremusov. "Ne planiramo da budemo posebna nezavisna republika. Naš glavni zadatak je da budemo subjekt u okviru Ruske Federacije“, rekao je za RIA Novosti Stremusov. Dodao je da Hersonska oblast neće žuriti sa referendumom o samoopredeljenju.

07.55 Kijev naredio hapšenje Viktora Janukoviča 

Ukrajinski sud je na suđenju u odsustvu naredio hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, optužujući ga za izdaju zbog sporazuma koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Sporazum, koji je u Ukrajini poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj, preneo je Rojters. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

07.35 Zelenski: Susret s Putinom samo ako je tema okončanje rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

Tanjug AP/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo/Efrem Lukatsky

 

"Oni imaju takvu strukturu odlučivanja da se bez njega odluke ne donose. Sve institucije su odlukom predsednika ujedinjene. Bez njega neće biti odluke o okončanju rata", rekao je Zelenski odgovarajući putem video linka na pitanja na forumu u Davosu, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodao je da ne želi da se sastaje sa posrednicima, već samo sa predsednikom Putinom ako tema bude kraj rata.

07.10 Neizvesna sudbina zarobljenika iz Azovstala: Dok Kijev traži razmenu, u Moskvi najavljuju suđenje 

Nekoliko dana otkako je ruska vojska proglasila pobedu u Marijupolju, a poslednji vojnici iz čeličane Azovstal položili svoje oružje, sudbina ovih boraca i dalje je neizvesna. Dok Ukrajina sa jedne strane poziva na razmenu zarobljenika, Rusija želi suđenje. Kao jedan od scenarija koji se sada pominje je i suđenje pred međunarodnim tribunalom koji će, kako je najavio predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike, da bude osnovan baš na toj teritoriji. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

06.30 Ostavka ruskog diplomate u UN zbog rata u Ukrajini

Visoko rangirani ruski diplomata u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podneo je juče ostavku na svoju funkciju zbog neslaganja sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Tanjug AP/Boris Bondarev via AP

 

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i "najteži zločin protiv naroda Rusije", ocenivši da je slovo Z koje ističu ruske snage precrtalo sve nade i izglede za prosperitetno i slobodno društvo u Rusiji.

06.10 Putin s Lukašenkom: Savez Rusije i Belorusije jača mirno i bez žurbe

Državni savez Rusije i Belorusije jača bez žurbe, a dve strane vagaju svaki korak, predočio je juče predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

"Napredujemo mirno i bez žurbe, kako smo se dogovorili, tako da svaki naš korak može da nas ojača spolja i iznutra, da unapredi naše političke sisteme stvarajući uslove za njihov budući razvoj kao i temeljne i čvrste osnove za ekonomskog napretka", rekao je ruski lider na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, prenosi TASS.

 

Komentari (0)

Evropa