Evropa

Poljski premijer pozvao Norvešku da podeli sa ostalima "gigantske" prihode od nafte i gasa

Komentari

Autor: Bloomberg

24/05/2022

-

10:07

Poljski premijer pozvao Norvešku da podeli sa ostalima "gigantske" prihode od nafte i gasa
Poljski premijer pozvao Norvešku da podeli sa ostalima "gigantske" prihode od nafte i gasa - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Norveška bi trebalo da podeli "gigantske" profite koje je nedavno ostvarila kao rezultat viših cena nafte i gasa, ponajviše sa Ukrajinom, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Odgovarajući na pitanje o energetskoj politici svoje vlade na sastanku omladinske grupe u nedelju, Moravjecki je rekao da Poljska, koja se oslanja na ugalj, planira da pređe na obnovljive izvore i nuklearnu energiju, istovremeno odbacujući isporuke nafte i gasa iz Rusije i u nekom trenutku iz "arapskih" zemalja takođe.

"Ali, da li treba da plaćamo Norveškoj ogroman novac za gas - četiri ili pet puta više nego što smo plaćali pre godinu dana? Ovo je bolesno", rekao je on i nastavio:

"Zato bi trebalo da dele ovaj višak profita. To nije normalno i nepravedno je. Ovo je indirektan plen na rat koji je započeo Putin"

Poljska će kasnije ove godine završiti gasovod iz Norveške koji će joj možda pomoći da zameni snabdevanje gorivom iz Rusije, koje je prekinuto prošlog meseca nakon odbijanja ga isplati u rubljama, navodi Bloomberg.

Poljska vidi da su njene potrebe za gasom porasle za oko 50 odsto tokom tekuće decenije, jer njena komunalna preduzeća grade nove elektrane na mestu zastarelih jedinica na ugalj. Dogovor sa Norveškom i Danskom o izgradnji veze od Severnog mora bio je ključan za politiku poljske vlade i vladajuće stranke Pravo i pravda, da prekine energetske veze sa Rusijom.

Dominantna poljska gasna kompanija PGNiG SA, koja je pod državnom kontrolom, zabeležila je  udvostručenje zarade u prvom tromesečju u odnosu na raniju godinu, tačnije 9,6 milijardi zlota (2,19 milijardi dolara). Povećanje profita uglavnom je generisala norveška jedinica koja je činila skoro polovinu cifre, upravo zahvaljujući rastu cena nafte i gasa.

Komentari (0)

Evropa