Evropa

Patrijarh Vartolomej: Prevazilazak raskola SPC i MPC-OA istorijski trenutak, ulazimo u nov period

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

12:27

Patrijarh Vartolomej: Prevazilazak raskola SPC i MPC-OA istorijski trenutak, ulazimo u nov period
Patrijarh Vartolomej - Copyright AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je u razgovoru za grčku televiziju "ERT" nazvao istorijskim trenutkom to što je raskol između Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve- Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) prevaziđen posle skoro šest decenija.

"Ovo nas ispunjava zadovoljstvom. To je istorijski trenutak. Raskol koji je trajao oko šest decenija, na inicijativu Vaseljenske patrijaršije, okončan je, otklonjen je i ulazimo u novi period", rekao je patrijarh Vartolomej za grčku televiziju ERT.

On je naveo da je i pre odluke Vaseljenske patrijaršije da prizna makedonsku crkvu postojao dijalog između crkava Severne Makedonije i Srbije.

Kaže i da je specifično pitanje raskola u fokusu Patrijaršije već dugi niz godina, a da su delegacije MPC neretko dolazile na konsultacije.

"Pokušali smo da im pomognemo. U jednom trenutku smo odredili Njegovo Blaženstvo Arhiepiskopa albanskog Anastasija da ima posredničku ulogu. Pokušao, otišao, vratio se, razgovarao sa obe strane, nije uspeo zbog reakcija, uglavnom iz SPC i zvanično pismom, u jednom trenutku vratio mandat. Ali napori i molitve Vaseljenske patrijaršije nisu prekinuti", kazao je vaseljenski patrijarh.

On je istakao da je nakon "apelacije te crkve matici, koja po odluci četvrtog vaseljenskog sabora u Halkidonu ima ovo neotuđivo pravo da o takvim slučajevima odlučuje na najvišem nivou", došlo je do pomirenja.

"Na osnovu ovog eklitona uklonili smo raskol, izjavili smo da sa njima stupamo u evharistijsku zajednicu. Njihovu crkvu smo nazvali Ohridska arhiepiskopija, izuzeli smo pojam 'Makedonska crkva' i svaku izvedenu reč od reči 'Makedonija'. Ograničili smo granice nadležnosti u granicama teritorije Severne Makedonije, kako se danas zove, a sva dodatna administrativna pitanja poverili smo Svetoj Crkvi srpskoj, uz preduslov da ove druge stvari budu zasnovane na kanonskom činu i vekovne prakse cele Pravoslavne Crkve", rekao je Vaseljenski patrijarh.

On je ocenio da je Srpska crkva ispravno postupila što je potvrdila odluku Vaseljenske patrijaršije.

"RPC i Kiril su nas izneverili i razočarali"

Vaseljenski patrijarh je u nastavku razgovora rekao da je Ruska pravoslavna crkva izneverila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu.

Moskva naziva rat u Ukrajini "specijalnom vojnom operacijom" sa ciljem da oslobodi Ukrajinu od nacista, što Kijev i zapadni saveznici nazivaju izgovorom za neisprovocirani rat.

Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju i njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve.

Svetski savet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da "interveniše i posreduje" u zaustavljanju rata, preneo je Rojters.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

"Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želeo da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savešću", rekao je Vartolomej.

On je kazao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu "gospodine predsedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku".

 
 

 

 

Komentari (0)

Evropa