Evropa

Plenković: Optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota je neprihvatljiva

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

16:37

Plenković: Optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota je neprihvatljiva
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za hrvatske medije u Davosu da je imao kratak sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je tom prilikom, kako kaže, iskazao nezadovoljstvo podizanjem optužnice protiv četiri visoka hrvatska oficira.

"Mi smo naravno ukazali na to da je taj zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritoriju drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak napred", rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 TV..

Sve to, tvrdi, događa se u svetlu hrvatskih napora za normalizaciju odnosa, za unapređenje privredne saradnje, za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji gde su, kaže, vidljivi "neki iskoraci".

Rekao je i da se napori odnose i na stabilan položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

"Politika koju mi vodimo već šest godina je politika saradnje, pomirenja, istina, odgovaranja za razne zločine… U svakom slučaju ovakav potez, s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala, je neprihvatljiva", kazao je Plenković.

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota koji su, kako se navodi, naložili raketiranje civila u izbegličkoj koloni tokom vojno-policijske akcije Hrvatske Oluja u avgustu 1995. godine.

Hrvatski advokat Ante Nobilo izjavio je juče da je zvanični Zagreb napravio propust što nije pokrenuo istragu o tom događaju i da Hrvatska sada ima problem.

Komentari (0)

Evropa