Evropa

Evropska unija zadala još jedan udarac Belorusiji: Ugovorene dodatne sankcije

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

12:54

Evropska unija zadala još jedan udarac Belorusiji: Ugovorene dodatne sankcije
Evropska unija zadala još jedan udarac Belorusiji: Ugovorene dodatne sankcije - Copyright profimedia; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas dogovorila dodatne sankcije Belorusiji kao odgovor na prinudno spuštanje leta "Rajanera" u Minsk tokom maja, kada je uhapšen novinar i opozicionar Roman Protaševič.

Sankcije, koje su odobrili ambasadori EU, a koje će ministri spoljnih poslova zemalja članica Unije usvojiti na sastanku u ponedeljak, odnose se na sedam osoba povezanih sa beloruskim vazduhoplovnim sektorom, potvrdio je za Rojters jedan EU diplomata pod uslovom da mu se ne otkrije identitet.

On je naveo i da su ambasadori EU potpisali i četvrti paket zamrzavanja imovine i zabrane putovanja koji će biti izrečeni za više od 70 beloruskih pojedinaca, kao meru koja je povezana sa prošlogodišnjim predsedničkim izborima, na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat, a opozicija ga osporila.

Ove mere Unije su već pripremane u trenutku kada su 23.maja vlasti u Belorusiji naredile da se avion kompanije "Rajaner" na liniji od Grčke do Litvanije, u kojem se nalazio opozicioni novinar, prinudno spusti u Minsk, zbog kako se kasnije ispostavilo lažne dojave o bombi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa