Fokus

Zajedničko saopštenje EU i SAD: Jačamo angažman na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

16/06/2021

-

09:29

Zajedničko saopštenje EU i SAD: Jačamo angažman na Zapadnom Balkanu
Zajedničko saopštenje EU i SAD: Jačamo angažman na Zapadnom Balkanu - Copyright Tanjug /AP Photo/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su na Samitu u Briselu da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je i zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, a što uključuje i dijalog Beograda i Prištine.

EU i SAD su u zajedničkom saopštenju navele da je cilj Samita bio obnavljanje Transatlantskog partnerstva i postavljanje zajedničke transatlantske agende za postpandemijsku eru.

Dve strane su se založile za jačanje saradnje u mnogim pitanjima od borbe protiv pandemije do klimatskih promena, od odnosa prema Rusiji, Kini, Iranu, a jedna tačka saopštenja odnosi se na Zapadni Balkan.

"Nameravamo da dalje jačamo naš zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, pored ostalog i kroz dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji njihovih odnosa uz posredovanje EU i uz podršku ključnim reformama na putu evropskih integracija", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD posle samita objavljenom na sajtu Bele kuće i Evropske unije.

U saopštenju se navodi da su SAD i EU postigle sporazum o uspostavljanju dijaloga na visokom nivou između EU i SAD o Rusiji radi bolje koordinacije politike.

Dve strane ističu da su spremne da odgovore na "obrazac negativnog ponašanja Rusije i štetnih aktivnosti koji se ponavlja", čime moraju da se pozabave kako bi se sprečilo dalje pogoršanje odnosa, pored ostalog i zbog njene liste takozvanih neprijateljskih država.

Rusija se poziva na saradnju u obezbeđivanju diplomatske zaštite i zahteva da "zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje civilnog društva, opozicije i nezavisnih medija i oslobodi sve političke zatvorenike".

Američki predsednik Džo Bajden sastao se sa čelnicima Evropske unije u okviru samita sa EU i u nastojanju da obnovi odnose dve strane.

možda vam se dopadne

Komentari (0)

Svet