Briselske vesti

Bajden u Briselu: Postignut dogovor EU i SAD oko spora starog 17 godina

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

15/06/2021

-

11:56

Bajden u Briselu: Postignut dogovor EU i SAD oko spora starog 17 godina
Bajden u Briselu: Postignut dogovor EU i SAD oko spora starog 17 godina - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden sastao se sa čelnicima Evropske unije u okviru samita sa EU i u nastojanju da obnovi odnose dve strane. Toom susreta je rešen 17-godišnji spor oko subvencija za proizvođače aviona. Nakon sastanka Bajden je otputovao u Ženevu, gde ga očekuje sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. 

EU i SAD postigle su dogovor o primirju u gotovo 17-godišnjem sporu zbog subvencionisanja američkog Boinga i evropskog Erbasa.

Dve strane su se prethodno, u martu saglasile da na četiri meseca suspenduju uzajamne tarife u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara na uvoznu robu, koje su obuhvatale širok spektar proizvoda - od evropskih vina do američkog duvana i žestokih alkoholnih pića, a koje su uvedene u okviru pomenutog spora, izveštava Rojters.


Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ovim povodom da dogovor "zaista otvara novo poglavlje u međusobnim odnosima, jer prelazimo sa parnice na saradnju u vazduhoplovnom sektoru - posle 17 godina spora".

Predsednik SAD-a DŽo Bajden je istakao da je "u interesu SAD da imaju stabilan odnos sa NATO-om i EU".

"Ja imam sasvim drugačija gledišta od svog prethodnika", rekao je Bajden aludirajući na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Amerika se vratila"

"Amerika se vratila. Posvećeni smo, nikada nismo u potpunosti otišlo, ali ponovo potvrđujemo da je u interesu SAD da imaju sjajan odnos sa NATO i EU. Ja imam sasvim drugačiji pogled o svog prethodnika", rekao je Bajden pre početka sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Mišel je ocenio da je povratak Amerike na globalnu scenu "odlična vest". 

"Vratili ste se u Brisel i Amerika se vratila na globalnu scenu. To su odlične vesti", rekao je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen konstatovala je da prethodne četiri godine nisu bile lake i da su se svet i Evropa promenili.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Bajden upozorio na "lažni populizam" 

Američki predsednik DŽo Bajden je, na početku samita sa liderima Evropske unije, upozorio na "lažni populizam" koji se širi na američkom i evropskom kontinentu.

"Usred smo zastrašujuće lepote koja se rodila", rekao je Bajden citirajući irskog pisca Vilijama Batlera Jejtsa, a prenosi CNN.

Reč je o, kako kaže, velikom pomaku u tehnologiji i o velikom pomaku u razvoju u svetu.

"To izaziva veliku strepnju u našim zemljama", dodao je američki predsednik koji je sedeo za velikim okruglim stolom zajedno sa evropskim zvaničnicima i članovima američke vlade.

Naveo je da su ekonomske i tehnološke promene uzrokovale političku nestabilnost koja je dovela do nesrećnih ishoda.

"To čini da neki ljudi, koji su nešto poput šarlatana, pokušavaju da izvuku korist iz tih problema", dodao je on.

"To vidimo u Evropi i Sjedinjenim Državama, to vidimo širom sveta - lažni populizam. Čini mi se da je najbolji odgovor za rešavanje ovih promena ako imamo okolnosti u kojima naše ekonomije rastu i ako rastu zajedno", poručio je američki predsednik.

Bajden je rekao da želi da se pozabavi tim pitanjima tokom razgovora sa evropskim liderima, koji su u toku dan uoči njegovog putovanja u Ženevu na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Evropa je naš prirodni partner, a razlog je što smo privrženi istim demokratskim normama, a one su sve više na udaru", zaključio je Bajden.

Tanjug /AP Photo/Patrick Semansky

 

Glavna tema sastanka, kako je najavljivano, bilo obnavljanje transatlantskih odnosa nakon "zategnutih odnosa" u vreme bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi agencija Rojters. Kako se očekuje čelnici SAD i EU razgovaraće o pandemiji koronavirusa i oporavku, trgovini i tehnologijama, klimatskoj krizi, te demokratiji, miru i bezbednosti.

 

Iz Bele kuće je stigla najava da će Bajden će sa liderima Evropske unije u Briselu razgovarati i o Zapadnom Balkanu.

U saopštenju se ističe da će se tokom samita SAD i EU raditi na zajedničkim spoljnopolitičkim prioritetima, među kojima su Zapadni Balkan, Belorusija, Kina, istočno Sredozemlje, Etiopija, Iran, Rusija i Venecuela.

Navodi se, takođe, da će se pokrenuti dijalog između SAD i EU o Rusiji, sajber pitanjima i migracijama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa