Fokus

Bela kuća: Zapadni Balkan među temama sastanka Bajdena sa liderima EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

11:34

Bela kuća: Zapadni Balkan među temama sastanka Bajdena sa liderima EU
Bela kuća: Zapadni Balkan među temama sastanka Bajdena sa liderima EU - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden danas će sa liderima Evropske unije u Briselu razgovarati i o Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Bele kuće objavljenom danas.

U saopštenju se ističe da će se tokom samita SAD i EU raditi na zajedničkim spoljnopolitičkim prioritetima, među kojima su Zapadni Balkan, Belorusija, Kina, istočno Sredozemlje, Etiopija, Iran, Rusija i Venecuela.

Navodi se, takođe, da će se pokrenuti dijalog između SAD i EU o Rusiji, sajber pitanjima i migracijama.

Ekonomija za 21. vek

Planirano je, navodi se u saopštenju da se pokrene Trgovinski i Tehnološki savet koji bi trebalo da osmisli pravila za "ekonomiju 21 veka", da se iskaže podrška Kovaks sistemu i reformi Svetske zdravstvene organizacije, osnuje radna grupa koja treba da odredi kako najbolje ponovo otvoriti zemlje za putovanja.

Na samitu SAD i EU govoriće se i o borbi protiv klimatskih promena, takozvanom Pariskom sporazumu.

Podseća se da SAD i EU predstavljaju 780 miliona ljudi koji dele demokratske vrednosti i predstavljaju najveći ekonomski odnos u svetu, da dele posvećenost u multilateralni sistem, izgrađen na osnovu trajnih univerzalnih vrednosti, uključujući snažnu zaštitu ljudskih prava.

"Učešće predsednika Bajdena ističe posvećenost SAD jakom transatlanstkom partnerstvu zasnovanom na zajedničkim interesima i vrednostima. SAD su posvećene radu sa EU kako bi se obezbedila opštu zdravstvenu bezbednost, stimulisao oporavak svetske ekonomije, borba protiv klimatskih promena, poboljšala digitalna i trgovinska saradnja, ojačala demokratija i rešile zajedničke brige u oblasti spoljne politike", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet