Politika

Petković: Borelj će o detaljima sastanka izvestiti i Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

10:37

Petković: Borelj će o detaljima sastanka izvestiti i Bajdena
Petković: Borelj će o detaljima sastanka izvestiti i Bajdena - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je srpska delegacija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić još jednom danas istakla posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se ide ka traženju kompromisnog rešenja.

Petković je za TV Pink u Briselu, a nakon bilateralnog sastanka srpske delegacije sa predstavnicima EU - Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom, kazao da je Borelj razumeo posvećenost Beograda dijalogu i da je rekao da će i o detaljima trilateralnog sastanka izvestiti i američkog predsednika Džo Bajdena.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić je na to ukazao da je suština i da nas najviše interesuje da li će biti pomaka u samom dijalogu.

"To je za nas ključno i zato smo u Briselu", kazao je Petković i dodao da bi trebalo da se na današnjim sastancima razgovara i o pitanju nestalih, energetici i o velikim temama koje opterećuju odnose Beograda i Prištine.

Petković kaže da bliska saradnja EU sa SAD po pitanju Kosova i Metohije dodatano otežava poziciju Beograda, ali da će se naša delegacija boriti.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije Prištine, Petković je rekao da se prethodnih dana videlo kako su se ponašali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i drugi albanski političari, da je bilo incidenata i provokacija, te da je jasno da Kurti ne želi da na pravi način da pristupi dijalogu.

"Ali, mi uvek dajemo šansu dijalogu, jer razgovor nema alternative. Svaki put je bolje da razgovaramo u Briselu, jer koliko god da su teški razgovori, bolje da ih imamo za briselskim stolom, nego da imamo incidente", rekao je Petković.

Preporuka za vas

Vučić pred put u Brisel: Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav i da pokažemo koliko je dijalog važan za Srbiju
Nema više "čajanke utroje": Da li je sa Kurtijem i njegovim maksimalističkim zahtevima moguć kompromis u Briselu

Komentari (0)

Srbija