Evropa

Krimska eparhija protiv nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2022

-

19:36

Krimska eparhija protiv nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve
Krimska eparhija protiv nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Simferopoljska i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve.

"Simferopoljska i krimska eparhija ostaje pod omoforom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije", saopštila je danas pres-služba te eparhije, prenosi Interfaks.

U saopštenju se ističe da je delegacija Simferopoljske i krimske eparhije jednoglasno glasala protiv usvajanja odluke Sabora i predloženih izmena i dopuna povelje UPC, prema kojima ona postaje nezavisna.

Dodaje se da je mitropolit simferopoljski i krimski Lazar skrenuo pažnju članovima Sabora da je trenutni kanonski status UPC kao samoupravnog dela Ruske pravoslavne crkve optimalan.

Sabor UPC, koji je održan dan ranije u Kijevu, izrazio je neslaganje sa stavom patrijarha Kirila u vezi sa ratnim dejstvima u Ukrajini i usvojio izmene i dopune povelje UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost.

Kasnije se ispostavilo da ove promene neće uticati na sve eparhije UPC, a posebno neće imati značaja za Donjecku eparhiju.

Komentari (0)

Evropa