Evropa

Ruska pravoslavna crkva: UPC nije saopštila da se odvaja od nas

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2022

-

19:05

Ruska pravoslavna crkva: UPC nije saopštila da se odvaja od nas
Ruska pravoslavna crkva: UPC nije saopštila da se odvaja od nas - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) nije saopštila da je promenila status niti da se odvojila od Ruske pravoslavne crkve (RPC), rekao je danas predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

"Postoji mišljenje da se Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila od Ruske pravoslavne crkve. To nije tako. Ona je još jednom potvrdila da ima status nezavisnosti i samostalnosti koji joj je dat 1990. godine", rekao je mitropolit Ilarion novinarima nakon sastanka Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve.

Naveo je i da je jedinstvo između RPC i UPC očuvano, da će nastaviti da ga jača i da se moli za jedinstvenu crkvu.

Sabor UPC proglasio je nezavisnost 27. maja, a prema povelji UPC, objavljenoj na sajtu Ruske crkve, data joj je "nezavisnost i samostalnost u upravljanju u skladu sa odlukom Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve od 25-27. oktobra 1990. godine", prenosie RIA Novosti

U povelji iz 1990. patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije II je naveo da će "od sada Ukrajinska pravoslavna crkva biti nezavisna i nezavisna u svojoj upravi".

Sinod Ruske pravoslavne crkve izrazio je ranije danas podršku arhijerejima i sveštenstvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koji su, kako se navodi, pod pritiskom ekstremističkih organizacija i nacionalističkog dela javnosti.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je posle liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja da RPC potpuno razume kroz kakva stradanja danas prolazi Ukrajinska pravoslavna crkva.

Kiril je istakao da pokušaji da bude prekinuta duhovna veza između RPC i UPC nikada neće uspeti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa