Evropa

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku SPC o priznanju Ohridske arhiepiskopije

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2022

-

17:33

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku SPC o priznanju Ohridske arhiepiskopije
Moskovska patrijaršija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), izjavio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose (DECR) Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov.

On je ocenio da je to radostan događaj i najavio da će o njemu na narednom sastanku razgovarati Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

"Radujemo se zajedno sa našom bracćom Srbima i Makedoncima. Dugo smo čekali ovaj događaj i sada je došao čas volje Božije. Verujem da će Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve na sledećem sastanku dati odgovarajući odgovor na vest koju smo primili", rekao je Balašov za Tas s.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Chirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Prethodno su 19. maja Srpska i Makedonska pravoslavna crkva održale prvu zajedničku službu posle više od pola veka u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa