Društvo

Kraj raskola posle 55 godina: Sada sledi uređenje odnosa i pitanja imovine srpske i makedonske crkve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2022

-

18:37

Kraj raskola posle 55 godina: Sada sledi uređenje odnosa i pitanja imovine srpske i makedonske crkve
Kraj raskola posle 55 godina: Sada sledi uređenje odnosa i pitanja imovine srpske i makedonske crkve - Copyright FoNet/TV Hram

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve (MPC OA) veliko je iznenađenje koje niko nije očekivao, ali s obzirom da je doneta jednoglasno za nju verovatno postoje dobri razlozi koje ćemo uskoro saznati, kaže ta Tanjug stručnjak za crkveno - pravna pitanja dr Jovan Janjić.

On kaže da je odluka SPC zaista iznenađujuća ali i podsetio da je arhiepiskop makedonski na prvoj zajedničkoj liturgiji u Hramu Svetog Save rekao da se nada da će uskoro doći do autokefalnosti, što se moglo protumačiti kao njegova želja da umiri javnost u Severnoj Makedoniji.

"Iz reči patrijarha Porfirija vidimo da je Sveti arhijerejski sabor na poslednjem zasedanju ovih dana tu odluku doneo jednoglasno, onda mora da su bili jaki razlozi sa kojima šira javnost nije upoznata i za njih ćemo tek saznati. Verujem da se SPC rukovodio isklučivo kanonskim i crkvenim razlozima, u to ne sumnjam", rekao je Janjić i dodao da sada sledi priznanje od drugih pomesnih pravoslavnih crkava, što je uobičajena procedura kada majka crkva da autokefalnost crkvi na svom kanonskom području.  

On kaže da sada predstoji uređenje odnosa SPC i MPC pošto su sada to dve autokefalne crkve, a u centru će biti pitanja imavine i status Ohridske arhiepiskopije koja je bila u vezi sa SPC i kojoj je dat tomos 2003. godine za vreme patrijarha Pavla, kao i svi drugi odnosi. 

Naziv crkve - Ohridska arhiepiskopija

Što se tiče MPC, Janjić kaže da će ona dalje o svemu odlučivati samostalno, sedištu Crkve, a pre svega o imenu jer se imenu Makedonska pravoslavna crkva suprotstavljaju Carigradska patrijaršija i Grčka. Janjić kaže da je autonomija MPC data na kanonski način, jer je priznato stanje iz 1959. kada je SPC dala autonomiju MPC.  

Euronews

I verski analitičar Draško Đenović smatra da će naziv Crkve biti Ohridska arhiepiskopija budući da joj je to istorijsko ime.

"Uostalom i vaseljenski patrijarh je tačno odredio kako se jedino mogu zvati. Što se tiče naziva MPC mislim da će on polako ići u istoriju ili će se možda koristiti u neformalnim komunikacijama, ali zvanični će biti Ohridska arhiepiskopija jer takav je vekovima bio poznat. Bilo šta što ima ime Makedonija ne verujem da će se koristiti ubuduće, kako zbog Grčke tako i zbog određenih drugih, istorijskih i geografskih činilaca. Uostalom, i sama država je promenila ime u Severna Makedonija. Takođe, ostaje da se vidi i kakav će biti kanonski status njihovih eparhija izvan granica Severne Makedonije", objašnjava Đonović za Euronews Srbija.

On kaže da je sledeći korak da se obaveštenje o prihvatanju autokefalnosti MPC pošalje ostalim pomesnim autokefalnim pravoslavnim crkvama sa molbom da prihvate autokefalnost Ohridske arhiepiskopije, a potom da vaseljenski patrijarh izda tomos o autokefalnosti uz prisustvo, najverovatnije srpskog patrijarha ili nekoga iz SPC. Đonović navodi da ovo priznanje nije ni protiv interesa Ruske pravoslavne crkve.

"Nije se ruska patrijaršija protivila da Ohridska arhiepiskopija dobije autokefalnost, već da joj nju jednostavno odobri Vaseljenska patrijaršija bez otpusta kanonske Srpske patrijaršije kao 'majke' crkve. Čitav spor koji se vodio od 1967. jeste bio u tome što se tada MPC jednostrano otcepila i ušla u šizmu, a jedini kanonski način bio je da dobije kanonski otpust od SPC. Onog trenutka kada sabor SPC da saglasnost, blagoslov i otpust Ohridskoj arhiepiskopiji ne verujem da će bilo koja patrijaršija ili pravoslavna crkva da se pobuni protiv toga jer je to urađeno sve uz poštovanje kanona", navodi Đenović.

Budući da je pravoslavna Ohridska arhiepiskopija deo sabora SPC, koji je jednoglasno doneo odluku o autokefalnosti, ostaje pitanje kakav će biti status preostalih episkopa, uključujući i arhiepiskopa Jovana Šestog Vraniševskog.  

"Što se tiče pravoslavne Ohridske arhiepiskopije, na čijem je čelu njegovo blaženstvo arhiepiskop Jovan Šesti Vraniševski, ja pretpostavljam da će on otići u zasluženu mirovinu. Što se tiče ostalih episkopa pravoslavne Ohridske arhiepiskopije koja je u sastavu SPC, videćemo kakav je dogovor postignut - da li će oni ostati episkopi SPC ili će biti episkopi MPC-OA, da li će tamo u tom slučaju zadržati određene eparhije ili biti u nekim manastirima. Vidimo da je arhiepiskop Jovan bio pozitivan što se zacelila ta rana nakon 55 godina i što su se dve crkve izmirile", kaže Đenović u razgovoru za Euronews Srbija i nastavlja:

Uticaj na situaciju u Crnoj Gori

Na pitanje da li će se to odraziti na SPC u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, Janjić ističe da je situacija u Severnoj Makedoniji bila specifična i da to što se dogodilo neće imati nikakvog efekta na SPC u drugim bivšim jugoslovenskim republikama. 

"Nema uslova da više bilo ko potegne za separatističkim i secesionističkim težnjama koje bi razbijale jedinstvo crkve. U drugim delovima ostaće kako jeste. U Severnoj Makedoniji je bio klasičan raskol. Tada su se tri eparhije SPC odvojile od SPC 1967. godine. Na drugim područjima nemamo takvo stanje. Nijedna eparhija SPC nije se odvojila i nije otišla u raskol", kaže Janjić.  

On navodi da je pokušano stvaranje nekih paracrkvenih organizacija kao za vreme Drugog svetskog rata, kada je stvarana Hrvatska pravoslavna crkva na politički način izvan krila crkve.  Navodi i primer Crne Gore i Crnogorske pravoslavne crkve kada je, kako kaže, "grupa građana nazvala sebe crkvom i registrovala se su policijskoj stanici".  

"To nisu identična stanja i sigurno je da se tako nešto ne može ponoviti na nekom drugom kanonskom delu SPC. U drugim delovima ostaće kako jeste ali to ne znači da neće podstaći secesionističke i separatističke tendencije od nekih koji ne drže do jedinstva crkve, odnosno kanona koji zahtavaju da crkva bude jedna, sveta, saborna i apostolska", smatra Janjić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija