Društvo

Eparhija raško-prizrenska traži vladavinu zakona i prava za SPC: Šest godina nesprovođenja odluke o Visokim Dečanima

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

11:19

Eparhija raško-prizrenska traži vladavinu zakona i prava za SPC: Šest godina nesprovođenja odluke o Visokim Dečanima
Eparhija raško-prizrenska traži vladavinu zakona i prava za SPC: Šest godina nesprovođenja odluke o Visokim Dečanima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eparhija raško-prizrenska izrazila je, povodom šest godina nesprovođenja odluke kosovskog ustavnog suda o imovini manastira Viskoi Dečani, zabrinutost zbog nepoštovanja odluke tog suda i upornog kršenja imovinskih prava SPC od strane prištinskih institucija.

Podsećajući da je kosovski ustavni sud 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir, Eparhija ističe da smo godinama svedoci otvorene opstukcije vladavine prava, kao i brojnih neodgovornih i provokativnih izjava prištinskih zvaničnika, koje nimalo ne doprinose stabilnosti i pomirenju na prostoru KiM i podstiču etničku i versku netrpeljivost prema SPC, kao najstarijoj verskoj instituciji na tom prostoru.

"Ovakav odnos kosovskih vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, uz veliki broj pljački i napada na naše hramove, od kojih većina nije istražena, niti su počinioci privedeni pravdi, jasno pokazuje da kosovske institucije nisu ni voljne niti u stanju da poštuju svoje sopstvene sudske odluke i pruže adekvatnu pravnu zaštitu za srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu i Metohiji", naglašava Eparhija raško-prizrenska.

Eparhija još jednom apeluje na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku Ppravoslavnu Crkvu i naš verni narod na KiM uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Komentari (0)

Srbija