Društvo

Pendarovski: Razgovarao sam sa Vučićem u Davosu, odluka SPC korak u pravom smeru

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

16:05

Pendarovski: Razgovarao sam sa Vučićem u Davosu, odluka SPC korak u pravom smeru
Pendarovski: Razgovarao sam sa Vučićem u Davosu, odluka SPC korak u pravom smeru - Copyright EPA/RADEK PIETRUSZKA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski objavio je danas da se na kratko sastao u Davosu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i da su dvojica lidera pozdravila odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) kao "korak u pravom smeru".

"Sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na kratkom sastanku u Davosu zajednički smo pozdravili odkuku SPC da prihvati autokefalnost MPC-OA kao korak u pravom smeru", naveo je Pendarovski na Fejsbuku.

Makedonski predsednik objavio i fotografiju sa Vučićem, koji danas i sutra prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je sa kolegom iz Severne Makedonije na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu razgovarao o inicijativi Otvoreni Balkan i razvoju bilateralnih odnosa.

"Drago mi je da smo se videli i imali priliku da diskutujemo o inicijativi Otvoreni Balkan i daljem razvoju bratskih odnosa između Srbije i Severne Makedonije", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav", uz fotografiju s makedonskim kolegom.

Vučić će imati niz bilateralnih susreta sa brojnim evropskim i svetskim zvaničnicima.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata, blagosilja i priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehničko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

"Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve je blagoslovio, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, dužnost Sinoda je da zajedno sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehnicko-organizacione detalje, nakon cega će uslediti svečano proglašenje zvaničnog akta, a zatim će sve pomesne pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA", rekao je patrijarh srpski, preneli su makedonski mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija