Evropa

Kuleba: Radimo na tome da obezbidmo plovni trgovački put kroz Crno more

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

22:19

Kuleba: Radimo na tome da obezbidmo plovni trgovački put kroz Crno more
Kuleba: Radimo na tome da obezbidmo plovni trgovački put kroz Crno more - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina radi na "pomorskoj operaciji koju predvode UN" sa mornaricama partnerskih zemalja kako bi osigurala bezbedan plovni trgovački put kroz Crno more za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

''Ukrajina radi na međunarodnoj operaciji koju predvode UN sa mornaricama partnerskih država da se osigura bezbedan trgovački put bez rizika", napisao je Kuleba na Tviteru, ne iznoseći detalje o ovoj operaciji, preneo je CNN.

U Kulebinom tvitu se okrivljuje Rusiju da svetu nameće "igre gladi tako što jednom rukom blokira izvoz ukrajinske hrane, a drugom pokušava da prebaci krivicu na Ukrajinu".

Tokom telefonskog razgovora turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara pridaje "posebnu važnost" naporima da se uspostavi siguran koridor za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda morskim putem

Što se tiče učešća Moskve u ovoj operaciji, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je ranije danas da će, ukoliko Ukrajina očisti svoje priobalne vode od mina, ruske pomorske snage garantovati prolaz brodovima sa žitaricama u Sredozemno more.

Komentari (0)

Evropa