Evropa

Oglasila se Angela Merkel posle tromesečnog ćutanja o ratu u Ukrajini i brojnih kritika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2022

-

11:17

Oglasila se Angela Merkel posle tromesečnog ćutanja o ratu u Ukrajini i brojnih kritika
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel oglasila se prvi put od početka sukoba u Ukrajini i na događaju u Berlinu podržala rad Vlade, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, NATO-a i drugih koji su usmereni na pronalaženje rešenja, kako je rekla, "za kraj tog varvarskog rata".

Ta njena reakcija dugo se čekala jer iako je, podsetimo, dala kratko saopštenje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, njeno tromesečno "ćutanje" izazvalo je čuđenje u brojnim krugovima. 

"Moja solidarnost ide prema Ukrajini, koju je Rusija napala i na nju izvršila invaziju i podržavam njeno pravo na samoodbranu", poručila je Merkel, a preneo je BBC.

Bivša nemačka kancelarka odrasla je u Istočnoj Nemačkoj i tečno govori ruski jezik, a često je kritikovana da je bila previše bliska sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom šestaestogodišnjeg perioda na vlasti, posebno zbog pristanka na gasovod Severni tok 2. Njen naslednik, socijaldemokrata Olaf Šolc, taj projekat je zasad stopirao. 

Ona je u februaru rekla da nema opravdanja za očigledno kršenje međunarodnog prava, ali se nakon toga se nije oglašavala, iako je zapravo sve do decembra prošle godine bila jedna od vodećih političkih ličnosti u Evropi. 

"Politika pomirenja previše optmistična"

I komentarišući to što se ne oglašava, glumac Urlih Maters, prijatelj Merkelove, stao je u njenu odbranu rekavši ove nedelje za magazin "Štern" da je rat zabrinjava, ali da nije želela da se meša.

"Verujem da ne želi da bude neka vrsta sekundarnog kancelara", rekao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povodom slika leševa u Buči početkom aprila je pozvao Merkelovu da dođe i uveri se "do čega je dovela politika ustupaka Rusiji u poslednjih 14 godina".

Neki drugi nemački političari, uključujući njenog bivšeg ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijeva, priznali su da je politika pomirenja sa Rusijom možda bila previše optimistična, prenosi Rojters.

Nemačka se, inače, od početka rata u Ukrajini suočava sa kritikama, a suočen sa njima, novi kancelar Olaf Šolc ranije u sredu rekao da će Nemačka isporučiti Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T.

Kasno u sredu, parlamentarni odbor za budžet otvorio je put za planirani fond od 100 milijardi evra za jačanje nemačke vojske.

Ipak, sve to dovelo je do pojačanih navoda da Nemačka možda gubi vodeću ulogu u EU, a "Dojče vele" u tekstu navodi da od početka rata u Ukrajini Nemačka ima ozbiljan problem verodostojnosti jer na nju gledaju kao na bliskog partnera Moskve, te da bi to moglo da promeni odnose snaga unutar Evropske unije.

Kako se navodi, pre godinu dana, kada se bližio kraj mandata Angele Merkel, širom sveta su je hvalili kao najvažniju političku figuru u Evropskoj uniji i jednu od najvažnijih na Zapadu.

"Ali, u dostignuća njene šesnaestogodišnje vladavine spada i sprečavanje Ukrajine da uđe u NATO, kao i izgradnja Severnog toka 2 od Rusije do Nemačke, iako je u vreme davanja dozvole za gradnju Rusija već pripojila Krim. Ipak, to nije skoro nikoga zanimalo u trenutku kada se nemačka kancelarka opraštala od politike", navodi DW.

Komentari (1)

IZNOGUD

02.06.2022 13:54

Samo neka odvajaju sredstva za naoružanje...izgleda im nije bilo dovoljno dva velika rata da bi nešto naučili jednom zauvek...

Evropa