Evropa

Šreder odustao od kandidature za nadzorni odbor Gasproma

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

22:18

Šreder odustao od kandidature za nadzorni odbor Gasproma
Gerhard Šreder - Copyright AP/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

veličina teksta

Aa Aa

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je danas da je odustao od kandidature za mesto u nadzornom odboru ruskog energetskog giganta Gasprom.

"Odustao sam od nominacije za nadzorni odbor Gasproma odavno. O tome sam obavestio i kompaniju", napisao je Šreder na svom Linkdin nalogu. Gasprom nije želeo da komentariše Šrederovu nominaciju, prenosi Rojters.

Inače, nedavno je i ruska naftna kompanija Rosnjeft saopštila je da su Šreder i nemački biznismen Matijas Varnig saopštili da ne mogu da nastave rad u upravnom odboru.

"Saosećamo sa njihovim odlukama i zahvaljujemo im se na njihovoj kontinuiranoj podršci", dodala je komanija u saopštenju.

Podsetimo, svemu ovom prethodila je odluka Evropskog palamenta koji je izdao inicijativu da se Šreder stavi na crnu listu, ako ne napusti odbor Rosnjefta, što je takođe, trebalo da ga odvrati od preuzimanja vodeće pozicije u Gaspromu, navodi britanska agencija.

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je tada zahtev Evropskog parlamenta da sankcioniše Gerharda Šredera zbog njegovog prvobitnog odbijanja da napusti vodeće poslove u ruskim energetskim kompanijama. 

Šolc je tada na konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Hagu rekao da je potez nemačkog parlamenta da Šrederu oduzme njegov poslovni prostor u Berlinu koji plaćaju poreski obveznici "ispravan i biće spoveden", ali da ne bi trebalo dalje kažnjavati nekadašnjeg kancelara.

"Mislim da u ovom trenutku ništa drugo nije potrebno", odgovorio je Šolc na pitanje o rezoluciji Evropskog parlamenta kojom se EU poziva da sankcioniše Evropljane koji su i dalje u odborima istaknutih ruskih kompanija, prenosi portal Politiko.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa