Evropa

Bugarsko ministarstvo: Odluka o zabrani preleta u skladu sa sankcijama EU Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

16:10

Bugarsko ministarstvo: Odluka o zabrani preleta u skladu sa sankcijama EU Rusiji
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske obrazložilo je odluku te zemlje da šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu zabrani prelet avionom preko njihove teritorije, uoči njegove najavljivane posete Srbiji.

U saopštenju, koje prenosi Tass, navodi se da je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo notu 1. juna ove godine, odbijajući da izda diplomatsku dozvolu za prelazak aviona ministra spoljnih poslova Rusije kroz vazdušni prostor te zemlje.

Obrazlažu da je taj potez zasnovan na sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, a pre svega na odluci Saveta EU od 31. jula 2014. godine, i odluci od 25. februara ove godine, kojom je Lavrov stavljen na listu od 670 pojedinaca i subjekata sankcionisanih od strane EU, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je nakon što je objavljeno da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet njegovog aviona preko svoje teritorije.

Ruski šef diplomatije tim povodom je danas u Moskvi održao konferenciju za novinare na kojoj je naveo da su jednoj suverenoj državi oduzeta prava na ostvarivanje spoljne politike.

U međuvremenu i ruski ambasador obavestio je predsednika Srbije o razlozima koji su onemogućili posetu, a iz Moskve je stigao niz ljutitih reakcija. Između ostalih, portparolka MSP Marija Zaharova navela je da su susedne zemlje Srbiji zatvorile kanal komunikacije i dodala da za razliku od Evropske unije, Rusija neće postavljati gvozdenu zavesu.

Kako se očekuje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras bi na RTS-u trebalo da prokomentariše ovakav razvoj događaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa