Politika

Surlić: Poseta Lavrova bi iskušala granice politike koju vodi Beograd, ovo je olakšanje za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

15:27

Surlić: Poseta Lavrova bi iskušala granice politike koju vodi Beograd, ovo je olakšanje za Srbiju
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug AP/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Diplomatska drama vezana za posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji okončana je nakon što je objavljeno da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet njegovog aviona preko svoje teritorije. Posetu Lavrova Srbiji mnogi analitičari su ocenjivali dkao "prst u oko" Zapadu koji od početka ruske invazije na Ukrajinu poziva zvanični Beograd da se uskladi sa sankcijama Evropske unije.

Ruski šef diplomatije tim povodom je danas u Moskvi održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da se "dogodilo nešto nezamislivo" i da je Zapad zabranom preleta njegovog aviona stavio do znanja da će koristiti, kako je rekao, "najgrublje metode". 

U međuvremenu, i ruski ambasador obavestio je predsednika Srbije o razlozima koji su onemogućili posetu, a iz Moskve je stigao niz ljutitih reakcija. Između ostalih, portparolka MSP Marija Zaharova navela je da su susedne zemlje Srbiji zatvorile kanal komunikacije i dodala da za razliku od Evropske unije, Rusija neće postavljati gvozdenu zavesu. Kako se očekuje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras bi na RTS-u trebalo da prokomentariše ovakav razvoj događaja. 

"Poseta Lavrova bi dovela do još većeg gneva"

Komentarišući otkazivanje posete Lavrova, docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić rekao je za Euronews Srbija da Srbija u ovom trenutku zadržava svoje pozicije i ima jasnu spoljnu politiku prema kojoj su u Beograd dobrodošli i ruski ministar Lavrov i nemački kancelar Olaf Šolc, ali napominje da su njeni dometi ograničeni.

"Mislim da je ovo što se desilo na neki način otrežnjujuće i za Srbiju i za Rusiju. Ne može se očekivati da Lavrov ima iste odnose sa predstavnicima Srbije kao i do sad, jer govori se da je ovo rat između Rusije i Ukrajine, ovo je rat između Rusije i NATO zemalja. Sasvim je očekivano da će i Bugarska i Severna Makedonija i Crna Gora kao zemlje članice NATO zabraniti prelet aviona. Bez obzira na to što Srbija nije uvela sankcije, njena saradnja sa Rusijom je diktirana dobrom voljom zemalja članica NATO i EU", rekao je Surlić.

Euronews

Primetno je da i da su u današnjim obraćanjima potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov, kao i Lavrov, na nekin način izašli iz diplomtskih okvira i praktično "govorili u ime Srbije". Tako je Kosačov izjavio da bi rekacija Rusije i Srbije trebalo da bude zajednička i oštra, dok je Lavrov govorio o "oduzimanju prava na ostvarivanje spoljne politike suverene države".

Komentarišući ove navode, Surlić kaže da ne vidi na koji bi način Srbija mogla da zaoštrava odnose sa zemljama EU i NATO jer Srbija zavisi od dobrih odnosa sa njima.

"Uključujući i energetsku saradnju Srbije i Rusije, trgovina, vojna saradnja zavise od saglasnosti zemalja članica NATO. Tako i u ovom slučaju, nekako mi se čini da ova poseta bez obzira što šalje jednu negativnu poruku, sa druge je je politički veliko olakšanje za predstavnike Srbije. Najverovatnije bi poseta Šolca bila otkazana da je došlo do posete Lavrova. Drugo, Srbija trpi velike pritiske jer nije uvela sankcije. I Srbija jeste zaista pokazala da ima suverenu spoljnu politiku, ali ne treba iskušavati granice te spoljne politke. Poseta Lavrova bi možda dovela do još većeg gneva, a Srbija nema mehanizme kojim bi odgovorila na bilo kakav ultimatum", istakao je on.

Kak je istakao Surlić, Evropa se nalazi u jednom hibridom ratu i u Ukrajini se nalaze i NATO oružje, logistika i informativne službe. Ipak, komentarišući to što je Lavrov rekao da se nada skoroj poseti ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića Rusiji, Surlić je rekao da bi bilo jako važno da do nje dođe, pre svega kako bi se potvrdio gasni sporazum nedavno postignut između Vučića i Putina.

Šta je rekao Lavrov?

Lavrov je na današnjoj konferenciji za novinare poručio da ništa neće moći da sruši odnose Moskve sa Srbijom, te da se desilo se nešto nezamislivo odnosno "oduzimanje prava jednoj suverenoj državi na ostvarivanje spoljne politike, blokiranje međunarodne delatnosti Srbije prema Rusiji".

On je istakao da se radi o još jednoj očiglednoj demonstraciji koliko su daleko NATO i EU spremni da idu u korišćenju najgrubljih sredstava namećuući svoja pravila u u međunarodnom pravu. Rekao je da zna da će objašnjenje, koje nije čuo do sada za neodobravanje dozvole preleta, iz Brisela biti da su to same zemlje odlučile, te zemlje će reći da im je bilo nametnuto iz NATO i EU.

Lavrov je preneo da je tokom posete Beogradu bilo planirano da se sastane sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem i predstavnicima SPC.

Euronews/Slađana Pejić: profimedia, Pixabay

 

"Ti kontaki bili bi veoma korisni. Ali ti kontakti neće biti prekinuti. Pozvali smo ministra Selakovića da poseti u najskorije vreme Rusiju. Nadamo se da avion kojim će leteti neće biti izložen sramotnoj kazni Brisela, koji je izgubio sve kompase", rekao je Lavrov.

Besne reakcije iz Moskve

Očekivano, otkazivanje posete Lavrova izazvalo je veliku diplomatsku buru i niz reakcija iz Moskve. Posebnu pažnju privukla je objava na Tviteru direktora državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina koji je kritičkujući tri zemlje koje su zabranile prelet pretio ruskom interkontitnentalnom balističkom raketom "Sarmat".  

On je na tviteru napisao: "Zbog čega je dobar Sarmat? On neće tražiti dozvolu za prelet od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju. Kao i ostali Šveđani". Inače, Sarmat je ruska interkontitnentalna balistička raketa. 

U međuvremenu, oglasio se zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov koji je rekao da reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude "zajednička i izuzetno oštra". 

"Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.   

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da "neprijateljski potezi" pojedinih zemalja neće sprečiti Moskvu da nastavi saradnju sa prijateljskim državama.

"Ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji, prema visokim predstavnicima naše zemlje, mogu da izazovu određene probleme, mogu dovesti do pomeranja rasporeda planiranih kontakata za kasniji period. Ali mi smo uvereni da ovi postupci neće moći značajno da spreče nastavak kontakata naše zemlje sa tim državama, posebno sa prijateljskim kao što je Srbija", rekao je Peskov.

Posebno oštra bila je i Zaharova koja je rekla da su EU i NATO zatvorile još jedan kanal komunikacije.

"Baš danas, pre sat vremena, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su kanal komunikacije, ne dozvolivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se pripremao za Srbiju", rekla je Zaharova. Ona je dodala da Rusija, za razliku od Evropske unije, neće postavljati gvozdenu zavesu.

Komentari (0)

Srbija