Evropa

Boris Džonson "preživeo" glasanje o poverenju

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

19:36

Boris Džonson "preživeo" glasanje o poverenju
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Vladi britanskog premijera Borisa Džonsona večeras je izglasano poverenje pred parlamentom. Za poverenje glasalo je 211 poslanika, dok je 148 bilo protiv. To znači da će ostati na poziciji premijera Velike Britanije. Rezultat je objavio predsednik Komiteta iz 1922. Grejem Brejdi.

Džonson je dobio 58,8  podrške Konzervativne stranke, dok je 41,2 odsto bilo protv aktuelnog premijera, javio je BBC. Kako se navodi svi konzervativci su glasali. 

Tanjug AP/Stefan Rousseau/PA via AP

 

Odluka o glasanju usledila je nakon što su brojni torijevci pisali partijskim šefovima tražeći da premijer i lider stranke podnese ostavku zbog Partigejt skandala, odnosno zabava u vladinim kancelarijama koje su se održavale tokom oštrih lokdauna zbog pandemije kovida.

Za opoziv je bilo neophodno da se sakupi najmanje 180 poslanika torijevaca.

Kako navodi "Skaj njuz", Džonson je sada "imun" narednih 12 meseci, pošto prema pravilima Konzervativne stranke, o njegovom poverenju se narednih godinu dana ne može glasati, ali će ovo glasanje ozbiljno uzdrmati njegovo liderstvo u stranci.

Uoči glasanje, najmanje 145 britanskih poslanika iz Konzervativne partije premijera Borisa Džonsona javno je izreklo podršku premijeru u britanskom parlamentu, pokazuju rezultati ankete Rojtersa.

Džonson je uoči glasanja obećao poslanicima novi ekonomski razvojni plan sledeće nedelje, rekao je izvor iz Konzervativne stranke nakon što se britanski lider obratio svojoj stranci uoči današnjeg glasanja o poverenju u parlamantu.

Neimenovani izvor je rekao da je Džonson obećao i da će smanjiti poreze ako ostane na funkciji i upozorio poslanike da se ne okreću jedni protiv drugih i "zarobe stranku u scenario nalik na Dan mrmota".

Džonson: Dobio sam ubedljivu i odlučnu podršku 

Džonson smatra da je dobio "ubedljivu i odlučnu" podršku večeras, te kaže da poverenje koje je dobio od poslanika znači da "vlada može da nastavi dalje i da se fokusira na stanja koja su važna za narod".

On je rekao da vlada i njegova stranka sada mogu da rade svoj posao i da ostave iza sebe sve stvari na koje su mediji stavljali fokus veoma dug period, preneo je BBC.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa