Evropa

Navaljni izgubio sudsku žalbu - ostaje "terorsta ili ekstremista"

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

19:30

Navaljni izgubio sudsku žalbu - ostaje "terorsta ili ekstremista"
Navaljni izgubio sudsku žalbu - ostaje "terorsta ili ekstremista" - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, danas je izgubio sudsku žalbu u kojoj je osporio odluku zatvorskih zvaničnika da ga označe kao "sklonog da počini zločine koji su terorističke ili ekstremističke prirode", javlja AP.

Navaljnog, koji je iza rešetaka još od januara 2021. godine, zatvorski zvaničnici su označili kao osobu od velikog rizika, zbog čega su ga dodatno proveravali u zatvoru.

Međutim, u oktobru, zvaničnici su zamenili tu etiketu sa "terorističkom ili ekstremističkom".

"Bio sam zabrinut da će tražiti od mene da ljubim potrete (ruskog predsednika Vladimira) Putina i učim citate Dmitrija Medvedeva, ali to nije bilo neophodno. Samo što sada moj krevet na sprat ima etiketu koja me opisuje kao teroristu", kazao je Navaljni.

Navaljni, najuporniji kritičar Kremlja, uhapšen je u januaru 2021. godine kada se vraćao sa lečenja iz Nemačke, pošto je prethodno navodno bio otrovan nervnim agensom, za šta je okrivio Moskvu.

Ruske vlasti su saopštile da je prekršio kaznu uslovnu slobodu od tri godine zatvora na koju je osuđen po optužnici za proneveru.

U martu, osuđen je na devet godina zatvora u odvojenom slučaju po optužnici u kojoj se navodi da je prevario svoje pristalice tako što je tražio donacije od njih da se kandiduje za predsednika, iako je znao da ga prethodna presuda diskvalifikuje da bude predsednik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa