Evropa

Navaljni pozvao Francuze da glasaju za Makrona: Le Pen je previša bliska Putinu

Komentari

Autor: Euronews

20/04/2022

-

20:16

Navaljni pozvao Francuze da glasaju za Makrona:  Le Pen je previša bliska Putinu
Navaljni pozvao Francuze da glasaju za Makrona: Le Pen je previša bliska Putinu - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je francuske birače da glasaju za Emanuela Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, optužujući Marin le Pen da je previše bliska predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Bez ikakvog oklevanja pozivam Francuze da glasaju za Emanuela Makrona 24. aprila, ali bih želeo da se obratim onima koji ne isključuju mogućnost glasanja za Marin Le Pen", napiso je aktivista u nizu tvitova.

Navaljni je rekao da je "šokiran" kreditom od devet miliona evra koji je bivša partija Nacionalni front (sada "Nacionalni skup") podigla od ruske banke.

"To je korupcija. I to je prodaja političkog uticaja Putinu", rekao je visoki protivnik Kremlja, koji je u zatvoru u Rusiji od januara 2021. godine.

Stranka Marin Le Pen i dalje otplaćuje kredit, prvobitno uzet 2014. od ruske banke, Prve češko-ruske banke (FCBR), koja je 2016. godine zatvorena. Dug je prenet na rusku kompaniju za iznajmljivanje automobila Conti, a zatim preprodat Aviazaptchastu, firmi koju vode bivši ruski vojnici, prenosi Euronews.

"Ova banka (FCBR) je poznata agencija za pranje novca koja je nastala intervencijom Putina. Da li biste voleli da francuski političar dobije kredit od Koza Nostre?", rekao je Navaljni.   

Le Pen je u prošlosti otvoreno pokazivala divljenje prema ruskom lideru i dosledno je branila spoljnu politiku Moskve, prenose Euronews. Ona je upoznala Vladimira Putina u Kremlju uoči izbora u Francuskoj 2017. i branila je aneksiju Krima, protiveći se zapadnim sankcijama u to vreme.

Le Penova je okrivila NATO i Zapad za podsticanje tenzija sa Rusijom dok je Moskva gomilala trupe na ukrajinskoj granici, iako je kritikovala invaziju.

"Putin i njegova politička elita su nemoralni"

Aleksej Navaljni, koji se smatra glavnim protivnikom Vladimira Putina, tvrdi da  je Kremlj odgovoran za ozbiljno trovanje koje je pretrpeo u Rusiji 2020. Moskva to poriče, iako nikada nije otvorila istragu.

Navaljni je zatvoren po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se lečio. Prošlog marta osuđen je na devet godina zatvora zbog "prevare". Njegove organizacije su zabranjene zbog "ekstremizma" 2021. godine.

Osim Le Penove stranke, kritikovao je i "evropsku desnicu" koja simpatiše ruskog predsednika.

"Putin i njegova politička elita su potpuno nemoralni, preziru porodične vrednosti: Za njih je normalno da imaju drugu, pa čak i treću porodicu, ljubavnice i jahte. Navijaću za Francusku, Francuze i Emanuela Makrona", zaključio je Navaljni na svom Tviteru. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa