Evropa

Navaljni: Protiv mene se vodi novi postupak, preti mi još 15 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

18:15

Navaljni: Protiv mene se vodi novi postupak, preti mi još 15 godina zatvora
Navaljni: Protiv mene se vodi novi postupak, preti mi još 15 godina zatvora - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Opozicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatrovu, potvrdio je da se protiv njega vodi novi krivični postupak i da mu ako bude proglašen krivim, preti dodatnih 15 godina zatvora.

U objavama na društvenim mrežama, Navaljni je rekao da je optužen za stvaranje ekstremističke organizacije i podsticanje mržnje prema vlastima, prenosi Rojters.

Navaljni je u martu osuđen za prevaru i nepoštovanje suda, a pre toga je već dobio kaznu od dve i po godine.

"Nije prošlo ni osam dana od stupanja na snagu moje devetogodišnje kazne visokog stepena bezbednosti, a danas se ponovo pojavio istražitelj i zvanično me optužio za novo delo. Ispostavilo se da sam stvorio ekstremističku grupu da bih raspirivao mržnju prema funkcionerima i oligarsima. A kada su me strpali u zatvor usudio sam se da budem nezadovoljan i pozvao sam na skupove. Za to bi trebalo da mi natovare još 15 godina zatvora", naveo je Navaljni na Tviteru.

Za sada nema potvrde ovih tvrdnji. Organizacije za ljudska prava i zapadni političari osudili su krivične postupke pokrenute protiv Navaljnog, koji je najistaknutiji protivnik predsednika Vladimira Putina.

Prema analizi koju je sprovelo više evropskih medicinskih institucija, Navaljni je 2020. godine bio otrovan nervnim agensom tokom kampanje u Sibiru. Posle višemesečnog lečenja u Nemačkoj ruske vlasti su ga po povratku u zemlju početkom 2021. godine uhapsile zbog kršenja uslovne slobode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa