Evropa

RAT U UKRAJINI Bitka za Severodonjeck "od kuće do kuće", nije postignut dogovor o izvozu žitarica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

09/06/2022

-

08:37

RAT U UKRAJINI Bitka za Severodonjeck "od kuće do kuće", nije postignut dogovor o izvozu žitarica
RAT U UKRAJINI Bitka za Severodonjeck "od kuće do kuće", nije postignut dogovor o izvozu žitarica - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue, Mikhail Palinchak, Efrem Lukatsky, Natacha Pisarenko, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 106. dan rata u Ukrajini. Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je u sredu da ruske snage kontrolišu veći deo strateškog ukrajinskog grada Severodonjecka i snažno granatiraju grad Lisičansk. Nakon toga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da branioci Severodonjecka nanose velike gubitke ruskim trupama. Ujedinjene nacije objavile su prethodnog dana da je usled rata iz Ukrajine izbeglo sedam miliona ljudi. Takođe, navode podatke da je stradalo više od 4.000 civila, među kojima su 272 deteta.

Ključni događaji:

  • Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao da ruske snage kontrolišu veći deo strateškog ukrajinskog grada Severodonjecka i snažno granatiraju grad Lisičansk.
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da branioci grada Severodonjecka nanose velike gubitke ruskim trupama u bici za koju je naveo da je veoma žestoka i teška.
  • Od početka invazije na Ukrajinu u toj zemlji stradalo je 4.266 osoba od kojih 272 dece, podaci su Ujedinjenih nacija
  • Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se posledice ruske invazije na Ukrajinu po svet "ubrzavaju" i "prete da  pokrenu talas gladi i nemaštine, ostavljajući društveni i ekonomski haos za sobom.

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.38 Zelenski: Ukrajinske snage se suprotstvaljaju ruskim u Zaporožju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je danas pozitivne vesti iz jugoistočnog regiona Zaporožja o tome da ukrajinske snage uspevaju da se suprotstave ruskim trupama. U video obraćanju Zelenski je rekao i da ukrajinske snage postepeno napreduju u oblasti Harkova, istočno od Kijeva, oslobađajući svoju zemlju, preneo je Rojters.

21.40 Kadirov: Oslobođen grad Kamiševaha u Lugansku

Cela teritorija Kamiševahe u LNR, gde su se donedavno vodile žestoke bitke, očišćena je, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov. On je na svom Telegram kanalu objavio i fotografije oslobođenog naselja. Dodao je da su se preostale ukrajinske snage povukle u naselje Vrubovku.

20.49 AFP: Invazija Rusije uništila veliki deo Ukrajinske privrede

Invazija Rusije na Ukrajinu uništila je veliki deo ukrajinske privrede, mnoštvom kompanija bilo je bile prinuđeno da zatvori ili dramatično rekalibrira proizvodnju. Međunarodni monetarni fond predviđa smanjenje bruto domaćeg proizvoda Ukrajine od 35 odsto tokom cele 2022. godine, a ukrajinski ministar finansija Sergij Marčenko rekao je za AFP sredinom maja da očekuje pad od čak 45-50 odsto.

Inflacija u ratom pogođenoj zemlji ubrzala se na 18 procenata na 12-mesečnoj osnovi u maju, saopštila je statistička agencija, a cene hrane nastavljaju da rastu, prenosi agencija AFP.

19.29 Zapadni zvaničnik: U Ukrajini poginulo 20.000 ruskih vojnika

Prema poslednjoj proceni neimenovanog visokog zapadnog zvaničnika broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini sada bi mogao da bude i 20.000. Prethodne procene od pre nekoliko nedelja bile su oko 15.000 poginulih ruskih vojnika, a zvanična procena porasla je i sada je između 15.000 i 20.000, prenosi BBC.

19.14 Zelenski potpisao ukaz o uvođenju sankcija Putinu - na crnoj listi Lavrov, Šojgu, Peskov i Mišustin

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija pojedincima među kojima je i ruski predsednik Vladimir Putin. Na listi su se našli i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, premijer Rusije Mihail Mišustin, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev i drugi ruski zvaničnici. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

18.49 Pušilin: Moguće je pomilovanje za Britance i Marokanca

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da postoji mogućnost pomilovanja dvojice britanskih državljana i jednog Marokanca koji su pred Vrhovnim sudom DNR osuđeni na smrtnu kaznu.

"Da, naravno, postoji takva mogućnost, ali pitanje pravde je takođe u vazduhu. Znam stav građana republike u vezi sa ovim kriminalcima", poručio je Pušilin, prenosi agencija RIA Novosti.

17.58 Tras: Lažna presuda britanskim državljanima

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras osudila je "lažnu presudu" Britancima Ejdenu Aslinu i Šonu Pineru koje su zarobili ruski vojnici.

"Oni su ratni zarobljenici. Ovo je lažna presuda bez apsolutno nikakvog legitimiteta. Moje misli su sa porodicama. Nastavljamo da činimo sve što možemo da ih podržimo", napisala je Tras na Tviteru.

17.33 London duboko zabrinut zbog smrtnih kazni Britancima

Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa DŽonsona.

"Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe", rekao je portparol DŽonsona novinarima, prenosi Rojters.

Kako je naveo, prema Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici imaju imunitet kao borci i ne bi trebalo da budu krivično gonjeni za učešće u neprijateljstvima.

16.30 Kijev: Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće"

Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće", a ukrajinski borci nadaju se isporuci teškog naoružanja koje bi moglo da "preokrene tok", izjavio je danas ukrajinski komandant Petro Kuzik. Komandant bataljona Nacionalne garde Svoboda (Sloboda), rekao je da su ulične borbe u malom industrijskom gradu na istoku Ukrajine povremeno besnele pod jakim ruskim artiljerijskim napadima koji su ugrožavali snage na obe strane, prenosi Rojters.

16.28 Dvojica Britanaca i jedan Marokanac osuđeni na smrt u DNR

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su na smrt, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti, prenosi CNN. Ejden Aslin (28), Šon Piner (48) iz Bedfordšira i marokanski državljanin Saudun Brahim, pojavili su se na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruski pobunjenici. Sud nije međunarodno priznat. Opširnije u odvojenoj vesti.

profimedia

 

15.40 Kličko počasni građanin Varšave

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko postao je počasni građanin Varšave, saopšteno je danas iz njegovog kabineta. Kako je navedeno, Gradsko veće Varšave odlučilo je da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i bivša gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc dobiju status počasnog građanina glavnog grada Poljske.

15.19 EU daje dodatnih 205 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini 

EU danas je izdvojila još 205 miliona evra namenjenih za humanitarnu pomoći Ukrajini, što je ukupnu sumu do sada izdvojenih evropskih sredstava za hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu i smeštaj ratom pogođenih Ukrajinaca, podiglo na 700 milona evra.

15.20 Gradsko veće Kijeva oduzelo Minsku status grada pobratima

Gradsko veće Kijeva oduzelo je Minsku status grada pobratima, izjavio je danas gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. U saopštenju koje je Kličko preneo na svom Telegram kanalu kaže se da se Minsk teško može nazvati bratskim gradom Kijevu, prenose RIA Novosti.

14.25 Državna tužiteljka Ukrajine s komisijom UN o zločinima

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova sastala se danas sa nezavisnom međunarodnom komisijom Ujedinjenih nacija za istraživanje navodnih zločina u Ukrajini.

"U fokusu našeg razgovora s komesarima i istražiteljima su, posebno, rezultati naših dosadašnjih istraga: 104 osumnjičena za ratne zločine i osam predmeta pred sudom, tu su i tri presude. Razgovarali smo i o razmerama ilegalnog kretanja ljudi, seksualnom nasilju i ograničavanju slobode govora na okupiranim teritorijama, kao i o pitanjima poštovanja prava ratnih zarobljenika", objavila je Venediktova na Fejsbuku, prenosi Interfaks Ukrajina.

EPA/STR

 

13.50 EUAA: Iz Rusije tokom marta izbeglo 300.000 građana

Agencija EU za azil (EUAA) objavila je danas procenu da je više od 300.000 građana ruske nacionalnosti izbeglo iz Rusije tokom marta 2022. godine, a nakon početka invazije na Ukrajinu. Podaci EUAA govore da je najviše ruskih emigranta otišlo u zemlje Centralne Azije i Južnog Kavkaza, zatim u Tursku i evropske zemlje.

13.20 Zelenski traži da Rusija bude izbačena iz FAO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da Rusija bude izbačena iz Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). On je, obraćajući se na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu rekao da ne može biti razgovora o produžetku članstva Rusije u FAO, jer ta zemlja, kako tvrdi, izaziva glad za najmanje 400 miliona ili moguće više od milijardu ljudi, prenosi BBC.

13.10 Rusija: Bez sporazuma sa Turskom o izvozu ukrajinskog žita

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije postignut dogovor s Turskom o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Peskov je dodao da će se razgovori nastaviti. Turska se zalaže za sporazum između Rusije i Ukrajine za ublažavanje globalne krize s hranom pregovaranjem o sigurnom prolazu za žito.

12.53 Lavrov: Pozivi Kijeva da ga Zapad naoruža do zuba kontraproduktivni

Kijev je dužan da prestane da odugovlači proces izvoza ukrajinskog žita, a pozivi Zapadu da ga "naoruža do zuba“ su kontraproduktivni, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je nakon susreta sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom u Jerevanu istakao da je ruska vojska spremna da osigura bezbedne koridore za sve teretne brodove koji čekaju da isplove iz crnomorskih luka, ali pod uslovom da Ukrajinci uklone mine iz priobalskog pojasa koji je pod njihovom kontrolom.

12.13 Dragi: Deblokirati ukrajinske luke uz garancije Zelenskom

Globalni napori u cilju izbegavanja prehrambene krize treba da počnu u ukrajinskim crnomorskim lukama, a Kijevu su potrebna uveravanja da one neće biti napadnute, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi. Isporuke žita iz Ukrajine, velikog izvoznika, naglo su opale od početka invazije Rusije, što je izazvalo strah od nestašice hrane u najugroženijim zemljama, prenosi Rojters.

12.00 Rusija: Oboren ukrajinski avion SU-25 i raketa Točka-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini naselja Mazanovka u na istoku Ukrajine i presreli raketu Točka-U u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. Snage PVO Rusije oborile su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Mazanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici“, saopštio je ruski portparol, prenosi TAS S.

Ruske snage presrele su i ukrajinsku balističku raketu Točka-U u blizini naselja Kirovo u Hersonskoj oblasti i oborile dve granate višecevnog raketnog sistema Smerč u oblastima Kamenka u Harkovskoj oblasti i Pantelejmonovka u DNR, dodao je Konašenkov.

11.51 Gavrilov: U Sirijii vojna oprema isporučena Ukrajini

Vojna oprema koja je prvobitno isporučena Ukrajini već se pojavila na crnom tržištu i preusmerena je na Bliski istok, u Idlib u Siriji, izjavio je glavni delegat Rusije u pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov, a preneo Rojters. Gavrilov je rekao da su ruske vlasti do ovih saznanja došle pregledajući video snimke.

Associated Press • Euronews Serbia

11.34 Ukrajina: Dnevno do 100 poginulih i 500 ranjenih vojnika

Ukrajina u ratu sa Rusijom dnevno ima do 100 poginulih vojnika i do 500 ranjenih, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov. Reznikov je na Fejsbuku napisao da je situacija na frontu teška, da Rusija trpi ogromne gubitke, ali da napreduje na nekim delovima fronta, prenosi Interfaks Ukrajina. On smatra da je najvažnije dostignuće od početka sukoba očuvanje sinergije celokupnog vojno-političkog rukovodstva Ukrajine, a da je glavni cilj "pobediti Rusiju, ma koliko to bilo teško".

10.38 Guverner Gajdaj: Žestoke borbe na ulicama Severodonjecka

Na ulicama Severodonjecka, grada u istočnoj Ukrajini, danas je došlo do žestokih borbi, a ruske snage su uništavale "sve što se može koristiti za odbranu", izjavio je regionalni guverner Sergej Gajdaj. Gajdaj je naveo da Rusija granatira područja grada koja su i dalje pod kontrolom Ukrajine, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage će moći da "počiste" grad kada dobiju artiljeriju velikog dometa.

10.25 DNR: U toku borbe za Slavjansk

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) objavio je da su u toku borbe za Slavjansk. Štab navodi da snage samoproglašene DNR, uz podršku ruske vojske, kontrolišu više od 230 naselja u Donbasu, prenosi RIA Novosti.

10.04 Zelenski: Milioni bi mogli da gladuju zbog ruske blokade luka

Milioni ljudi mogli bi da gladuju zbog ruske blokade ukrajinskih crnomorskih luka, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsednik je u televizijskoj izjavi poručio da je svet na ivici "užasne krize sa hranom“, a da Ukrajina ne može da izveze velike količine pšenice, kukuruza, ulja i drugih proizvoda koji igraju "stabilizujuću ulogu na globalnom tržištu“, prenosi Rojters.

09.45 Nebenzija: Rusija ostvaruje napredak u Donbasu

Ruske snage napreduju u istočnom regionu Donbasa, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija. U razgovoru za BBC on je odbacio komentare o odugovlačenju operacije u Ukrajini i rekao da se "ostvaruje napredak". "Niko nije obećao da će doneti pobedu za tri ili sedam dana"

08.36 Zelenski: Rusija pretrpela velike gubitke u Severodonjecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su branioci u gradu Severodonjecku naneli velike gubitke ruskim trupama tokom, kako je rekao, "veoma žestoke i teške bitke". "Tamo se u mnogim aspektima odlučuje o sudbini Donbasa", rekao je on u onlajn obraćanju.

Euronews

07.50 RIA: Rusija u Ukrajini koristi lovce Su-57

Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini upotrebila grupu od četiri lovca Su-57, povezanih u jedinstvenu informacionu mrežu sa ciljem uništenja PVO, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor. Dodao je da je potvrđena slaba radarska vidljivost Su-57. Su-57 je ruski višenamenski lovac pete generacije koji je razvila kompanija "Suhoj“. Namenjen je za uništavanje svih vrsta vazdušnih, kopnenih i ciljeva na vodi. Ima nadzvučnu brzinu i premaz koji apsorbuje radar.

07.04 Državljani Velike Britanije i Maroka pred sudom samoproglašene DNR

Dvojinica državljana Velike Britanije i jedan državljanin Maroka, kojima se u Donjecku sudi zbog optužbe da su se kao plaćenici borili u ukrajinskoj vojci, na ročištu u Vrhovnom sudu samoproglašene Donjecke republike delimično su priznali krivicu, preneo je BBC pisanje ruskih medija.

profimedia

 

06.34 Gajdaj: Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka

Ruske snage kontrolišu veći deo strateškog ukrajinskog grada Severodonjecka i snažno granatiraju grad Lisičansk, nanoseći veliku štetu, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj. On je u onlajn objavi takođe rekao da nema šanse da ukrajinske snage u regionu Luganska budu opkoljene, prenosi agencija Rojters.

06.21 Od početka ruske invazije stradalo više od 4.000 civila

Od početka invazije na Ukrajinu u toj zemlji stradalo je 4.266 osoba od kojih 272 deteta, podaci su Ujedinjenih nacija.

06.07 Zaharova: Ukrajinsko oružje će se švercovati i na Balkan

Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, upozorila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentari (0)

Evropa