Evropa

Putin: Na Zapadu inflaciju već zovu mojim imenom

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

18:30

Putin: Na Zapadu inflaciju već zovu mojim imenom
Vladimir Putin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da na Zapadu inflaciju već zovu njegovim imenom i dodao da je rast cena na Zapadu rezultat "njihovih grešaka i to dugotrajnih."

"Ako neko pokušava da nas na neki način ograniči - ograničava sam sebe. Pokušavaju, uslovno, da ograniče izvoz našeg đubriva, a cene su kod njih više skočile nego kod nas. Pokušavaju da ograniče naše energente - ponovo su cene skočile u nebesa. Tamo već zovu inflaciju mojim imenom, a mi s tim apsolutno nemamo nikakve veze", poručio je ruski predsednik.

Dodao je da je rast cena na Zapadu rezultat njihovih grešaka.

"Oni su sami napravili te greške. Pokušavajući sada da sakriju ono mesto, sve prebacuju na Rusiju, da je Rusija kriva za sve. Mi s tim nemamo nikakve veze. Oni su uveli ograničenja i vodili politiku u oblasti ograničenja iz godine u godinu, decenijama, i doveli su do sadašnje situacije. Onda su još prešli na sankcije i pogoršali situaciju", ukazao je Putin.

Poručio je i da Rusija neće imati "zatvorenu privredu".

"Naša ekonomija će biti otvorena. Nemoguće je ograditi zemlju kao što je Rusija. A mi sami ne planiramo da podižemo takvu ogradu", precizirao je Putin.

"Bez suverenih odluka država ne može da opstane"

Bez suverenih odluka jedna država ne može da opstane, tvrdi Putin.

Objašnjava da ako neka država nije u stanju da donosi suverene odluke onda je ona kolonizovana i njene šanse da opstane u ovakvoj žestokoj geopolitičkoj borbi ne postoje.

"Svet se menja i to drastično. Da bi težio ka tome da postane lider u čemu god, bilo koja zemlja, narod ili etnos treba da osigura svoj sopstveni suverenitet jer međustanja nema. Ili je zemlja suverena ili je kolonizovana", kazao je Putin prilikom susreta s mladim preduzetnicima uoči Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

On je rekao i da se suverenitet u savremenom smislu sastoji iz nekoliko komponenti - vojno-politički suverenitet, ekonomski i društveni, preneo je Sputnjik.

Kako je objasnio, vojno-politički suverenitet podrazumeva donošenje suverenih spoljnopolitičkih i unutarpolitičkih odluka kako bi se osigurala sopstvena bezbednost.

Sa druge strane, kako je kazao, ekonomski suverenitet omogućava državi da se razvija i da ne zavisi ni od koga po pitanju kritičnih tehnologija i ujedno osigurava održivost društva i same države.

Dodao je da društveni suverenitet omogućava narodu da se konsoliduje kako bi se rešavala nacionalna pitanja, kako bi se poštovala nacionalna istorija, kultura i jezik, ali i kako bi se poštovale manjine koje žive u toj državi.

"Takva konsolidacija društva je ključ razvoja države, ako nema te konsolidacije sve će se raspasti", naglasio je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, kazao i da su sve te komponente uzajamno povezane, te je kao primer naveo hiperzvučno naoružanje koje je Rusija napravila i dodao da bi tako nešto bilo nemoguće da nije omogućen razvoj ruske nauke i tehnologije.

Putin je naveo da Rusija ima priliku da gradi partnerstvo ne samo sa Kinom i Indijom, već i sa Latinskom Amerikom, kao i sa Afrikom, koja, kaže, još spava, ali je pred buđenjem, preneo je TASS.

"Svet je veliki i raznovrstan. Upravo ste pomenuli Kinu i Indiju. Zašto samo Kinu i Indiju? To je i Latinska Amerika. Možda Afrika danas još spava, ali se budi, tamo živi 1,5 milijardi ljudi. Jugoistočna Azija? Nemoguće je ograditi zemlju poput Rusije spolja", rekao je Putin.

On je kazao i da rusko zakonodavstvo ne bi trebalo da predviđa beneficije za strane kompanije ako takve beneficije podrivaju rad domaćih proizvođača.

Kazao je da se među paletom pitanja ovo pitanje ne zanemaruje tokom njegovih kontakata sa vladom, te pohvalio predlog da se snize carine na pojedine sirovine kako bi se domaćim kompanijama omogućilo da proizvode jeftiniju robu. 

Komentari (0)

Evropa