Evropa

Plenković: Hrvatska uz svoje heroje, Srbija im ne može suditi

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2022

-

14:37

Plenković: Hrvatska uz svoje heroje, Srbija im ne može suditi
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik HDZ i premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas na stranačkom saboru da "Hrvatska stoji uz svoje heroje" i da neće prihvatiti da Srbija procesuira hrvatske ratne veterane, govoreći o optužnicama Srbije protiv četiri hrvatska vojna pilota.

"S obzirom na određene inicijative i zahteve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine vezano uz operaciju 'Bljesak', a ove godine vezano uz operaciju 'Oluja', Hrvatska ne prihvata da Srbija, koja sama sebi daje takozvanu kvaziuniverzalnu nadležnost, procesuira ljude koji nisu njeni državljani za navodna kaznena dela koja nisu počinjena na njenoj teritoriji", rekao je Plenković, prenosi Hina.

On je dodao da se "Hrvatska branila u domovinskom ratu".

"Branila se od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, pa sigurno vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobede u domovinskom ratu, tužilaštvo, bilo da je reč o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv hrvatskih zapovednika, generala ili pilota. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje", poručio je Plenković, uz pljesak i povike okupljenih.

U govoru je posebno zahvalio Franji Tuđmanu 'na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti i umeću' da predvodeći hrvatski narod, uz hrvatske vojnike, ostvari samostalnu Hrvatsku, "u čemu je HDZ imao ključnu ulogu".

"Danas i mi delujemo na temeljima njegove političke doktrine", dodao je Plenković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa