Evropa

RAT U UKRAJINI Lokalni zvaničnik: Ruske snage srušile most, presečen put za odlazak civila iz Severodonjecka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2022

-

09:00

RAT U UKRAJINI Lokalni zvaničnik: Ruske snage srušile most, presečen put za  odlazak civila iz Severodonjecka
RAT U UKRAJINI Lokalni zvaničnik: Ruske snage srušile most, presečen put za odlazak civila iz Severodonjecka - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 109. dan rata u Ukrajini. Borbe u Severodonjecku i dalje traju, a kako navode ukrajinski zvaničnici, zbog granatiranje fabrike Azot kemikal izbio je veliki požar, nakon curenja tone nafte. Nastavljena je razmena vojnika između Rusije i Ukrajine, dok je u Donjeckoj oblasti odjeknula snažna eksplozija, posle čega se na nebu pojavila pečurka.

Ključni događaji

  • Nemački kancelar Olaf Šolc planira da otputuje u Kijev sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerom Italije Mariom Dragijem
  • Ursula fon der Lajen izjavila je da će EK do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU
  • Do 300.000 tona žitarica se možda nalazilo u skladištima koje je uništila ruska vojska tokom granatiranja prošlog meseca
  • Porodica Britanca Šona Pinera, koga je sud proruskih vlasti u Donbasu osudio na smrt, zatražila je razmenu
  • Prvi ruski pasoši izdati su građanima koji su dobili rusko državljanstvo u Melitopolju i Hersonu
  • Putin potpisao zakone o neizvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut


19.30 Silosi za žitarice u Nikolajevu ruševinama

Skladište žitarica u crnomorskoj luci Nikolajev ostavljeno je u ruševinama, ugljenisano nakon rukog granatiranja, saopštile su ukrajinske vlasti. Lokalni mediji navode da je u granatiranju pogođeno skladište u kojem je bila skladištena suncokretova sačma. Nedelju dana nakon granatiranja gomile sačme od suncokretovog semena još uvek su mogle da se vide kako tinjaju u luci, prenosi Bi-Bi-Si. Smatra se da je oko 300.000 tona žitarica možda bilo uskladišteno u silosima uništenim u ruskom granatiranju prošlog vikenda, rekao je zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki.

18.10 Selivanov: Dvoje povređenih u eksploziji u Melitopolju

Dve osobe su povređene od posledica eksplozije koja se dogodila u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Melitopolju, izjavio je predstavnik tog ministarstva Aleksej Selivanov. "Teroristički napad u Melitopolju na Dan Rusije. Eksplozivna naprava postavljena je u kantu za smeće u blizini zgrade MUP-a", rekao je Selivanov, prenosi TASS. Kako je rekao, svi zaposleni i vojnici su živi, a dva civila, muškarac i žena su zadobili povrede.

16.56 Britanska oklopna vozila "Haski" stigla u Ukrajinu

Britanska oklopna vozila "Haski taktikal suport viakl" počela su da pristižu u Ukrajinu, prenosi ukrajinski Vepons traker. Očekuje se da će London poslati najmanje 120 oklopnih vozila, od kojih su 80 borbena oklopna vozila "Mastif", "Haski" i "Volfhaund", preneo je Unian. Još 40 vozila iz Britanije biće prilagođeno za izviđanje na ratištu i druge svrhe.

16.06 Porodica: Bivši britanski vojnik poginuo u bici za Severodonjeck

Bivši britanski vojnik DŽordan Getli poginuo je u borbama u Ukrajini, saopštila je danas njegova porodica. Kako prenosi Bi-Bi-Si, Džordan Getli, koji je napustio britansku vojsku u martu ove godine, poginuo je u bici za istočni grad Severodonjeck, poprište intenzivnih borbi poslednjih dana. U objavi na Fejsbuku, njegov otac Din je rekao da je Džordan otišao da se pridruži, kako je rekao, otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu i da pomogne u obuci lokalnih snaga. Džordan Getli je drugi Britanac koji je poginuo od početka sukoba u Ukrajini, nakon što je Skot Sibli izgubio život u aprilu.

 

 

15.33 Pušilin: Smrtna kazna za plaćenike je pravda

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin rekao je danas da je "pravda to što je smrtna kazna presuđena ljudima koji su za novac stigli u DNR da ubijaju civilno stanovništvo".

"Što se tiče plaćenika, dva Britanca i jedan Marokanac. Održana su sudska ročišta. Obezbeđeni su im advokati. Njihovi zločini mogu se klasifikovati kao teški i posebno teški. To je lako predvideti prema spisku onih dokaza koji su im predočeni. A sud je doneo smrtnu kaznu", poručio je Pušilin, prenosi agencija RIA Novosti.

14.54 Zaharova: Ideja o isporuci nuklearnog oružja ugrožava narod Poljske

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas predlog bivšeg šefa poljske diplomatije, a sada poslanika u Evropskom parlamentu, Rodoslava Sikorskog, da se nuklearno oružje isporuči Ukrajini.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova citirala je izjavu Sikorskog na svom Telegram kanalu: "Rusija je prekršila Budimpeštanski memorandum i stoga Zapad ima pravo da donira nuklearne bojeve glave Ukrajini kako bi zaštitio njenu nezavisnost", preneo je Interfaks.

14.17 Britansko ministarstvo objavilo da Rusija koristi prekomerni odnos snaga da zauzme Severodonjeck

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da Rusija koristi prekomerni odnos snaga i artiljerijsko oružje kako bi postepeno zauzela teritoriju u i oko ukrajinskog grada Severodonjecka.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Tviteru, Rusija nastavlja nastojanja da stvori više borbenih jedinica koje bi se rasporedile u Ukrajini, a poslednjih nedelja je verovatno počela da se priprema za raspoređivanje trećeg bataljona iz nekih borbenih formacija.

14.05 Guverner Luganske oblasti: Ruska vojska uništila most koji povezuje Severodonjeck i Lisičansk

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj izjavio je danas da je ruska vojska uništila drugi most koji povezuje susedne gradove Severodonjeck i Lisičansk, kao i da je granatirala treći.

Gajdaj je rekao da je situacija u Severodonjecku izuzetno teška i da će naredna dva dana biti odlučujuća, ali je i dodao da ruske snage do sada nisu uspele da zauzmu grad, prenosi Bi-Bi-Si.

"Oni žele da u potpunosti odseku Severodonjeck od mogućnosti da izvode ljude ili dovoze municiju i pojačanje", poručio je Gajdaj.

14.01 Predsednik samoproglašene DNR: Zavšreno deminiranje luke Marijupolj

Vojni stručnjaci završili su deminiranje luke Marijupolj, saopštio je danas predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Luka je potpuno očišćena od mina. To se odnosi i na teritoriju i na akvatorij", rekao je Pušilin novinarima. Prema rečima Pušilina, luka već radi i za izvoz i za uvoz.

Istakao je da je neutralisano oko 12.000 eksplozivnih naprava, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Alexei Alexandrov)

 

12.58 Član ukrajinskog Generalštaba pucao u Kijevu, istraga u toku

Član Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine otvorio je vatru u stambenom delu Kijeva, saopštio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.  On je na svom Fejsbuk profilu naveo da je po njegovom nalogu pokrenuta interna istraga kako bi se razjasnile sve okolnosti incidenta u kojem je načelnik jednog od odeljenja Generalštaba "počinio radnje koje nisu samo disciplinski prekršaj, već i krivično delo“, prenose Izvestija.

Reznikov je naveo da je oficir Generalštaba upotrebio oružje, ne precizirajući detalje. On je dodao da je oficir suspendovan sa dužnosti tokom istrage.

12.15 Konašenkov: Ruski lovci oborili dva jurišna ukrajinska aviona Su-25

Ruski lovci su oborili dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov. On je rekao da je ruska avijacija uništila tri komandna punkta i 25 položaja sa ljudstvom i tehnikom ukrajinske vojske, preneo je Sputnjik. Likvidirano je preko 150 ekstremista, šest tenkova, pet oruđa poljske artiljerije i 10 specijalnih vojnih vozila. Ruske snage PVO oborile su jedan avion Su-25 Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine u Harkovskoj oblasti i osam dronova.

11.28 Rusija: Uništeno skladište oružja koje je Zapad slao Ukrajini

Ruska ratna mornarica raketama "Kalibar" uništila je u Ternopoljskoj oblasti veliko skladište naoružanja koje je Zapad isporučio Kijevu, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. "Visoko precizne rakete dugog dometa 'Kalibar' u blizini sela Čortkiv, uništile su veliko skladište protivtenkovskih raketnih sistema isporučenih kijevskom režimu iz SAD i evropskih zemalja. Uništeni su i raketni sistemi, protivavionske rakete i artiljerijske granate za sisteme naoružanja", rekao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

11.11 Truš: U napadu na Čortkiv delimično uništen vojni objekat

U raketnom napadu na ukrajinski grad Čortkiv, na zapadu Ukrajine, delimično je uništen vojni objekat i povređene su 22 osobe, izjavio je danas guverner Ternopoljske oblasti Volodimir Truš na onlajn brifingu. On je rekao da su četiri projektila pogodila grad, 75 kilometara južno od Ternopolja juče u 18.46 časova, preneo je Rojters.

10.50 Gajdaj: Ukrajina i dalje kontroliše fabriku "Azot" u Severodonjecku

Ukrajina i dalje kontroliše hemijsku fabriku "Azot" u Severodonjecku u kojoj se nalaze stotine civila, izjavio je danas guverner regiona Lugansk Sergej Gajdaj. "Azot nije blokiran, vode se borbe na ulicama pored fabrike", rekao je Gajdaj za ukrajinsku televiziju, preneo je Rojters. On je dodao da očekuje da će ruske snage upotrebiti svu svoju snagu da pokušaju da zauzmu grad danas ili sutra.

10.19 Peskov: Kompanije iz Evrope i SAD planiraju da se vrate u Rusiju

Mnoge kompanije iz Evrope i SAD planiraju da se što pre vrate na rusko tržište, iako sada moraju da čekaju, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Postoje odluke pojedinačnih vlada, postoji odluka Evropske unije kao integracione asocijacije, postoji direktiva za sve vazale iz Sjedinjenih Američkih Država. Ali, mnoge kompanije iz SAD i Evrope, kao što znamo, nažalost su prinuđene sada da čekaju", rekao je Peskov u intervjuu za TAS S.

AP/ Alexander Zemlianichenko

 

09.27 Generalštab Ukrajine: Eliminisano 32.150 ruskih vojnika

Vojska Ukrajine je od 24. februara, odnosno od napada Rusije na Ukrajinu, eliminisala 32.150 ruskih vojnika, što je za 100 ljudi više nego prethodnog dana, objavio je danas ukrajinski Generalštab, a prenela agencija Ukrinform. Dodaje se da su Oružane snage uništile 1.430 neprijateljskih tenkova, 3.484 borbenih oklopnih vozila, 715 artiljerijskih sistema, 212 aviona, 178 helikoptera, 582 bespilotne letelice, 125 krstarećih raketa, 13 brodova i čamaca. Generalštab ističe da su ruske snage najveće gubitke pretrpele severodonjeckom i bahmutskom pravcu.

09.00 Podoljak: Ukrajini potrebno 300 raketnih sistema

Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema višecevnih raketnih bacača od zapadnih zemalja, izjavio je savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Zelenskog, Mihail Podoljak, za britanski list Telegraf. On je dodao da trentuno oko 90 odsto gubitaka u borbama prouzrokuje ruska artiljerija, koja je značajno superiornija u odnosu na ukrajinsku, prenosi agencija TAS S.

8.30 Ukrajinski guverner: Požar u fabrici "Azot kemikal" izazvan ruskim granatiranjem

Ukrajinski guverner Luganske oblasti na istoku Ukrajine Sergej Gajadaj rekao je da je rusko granatiranje fabrike Azot kemikal u Severodonjecka, u kojem se vode žestoke borbe, izazvalo veliki požar nakon curenja tona nafte.

7.59 Mišljenje o kandidaturi Ukrajine do kraja sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče u Kijevu da to telo do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU.

7.48 Porodica Britanca osuđenog na smrt traži razmenu

Porodica Britanca Šona Pinera, koga je sud proruskih vlasti u Donbasu osudio na smrt, govorila je o svojoj nesreći na vestima i zatražila da Piner bude razmenjen ili pušten na slobodu. Porodica traži da se poštuju prava ratnog zarobljenika u skladu sa Ženevskom konvencijom, uključujući potpuno nezavisno pravno zastupanje.

7.39 Kijev: Ruska vojska uništila do 300.000 tona žitarica

Do 300.000 tona žitarica se možda nalazilo u skladištima koje je uništila ruska vojska tokom granatiranja prošlog meseca, rekao je juče zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij. Govoreći na državnoj televiziji, Visockij je rekao da su na početku rata, 24. februara, skladišta na jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Nikolajev čuvala od 250.000 do 300.000 tona žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza, preneo je Rojters.

7.27 Snažna eksplozija u blizini Avdijevke, pojavila se pečurka na nebu

Snažna eksplozija dogodila se u oblasti grada Avdijevka Donjeckoj oblasti, u kojem se nalazi hemijska fabrika Koksohim, a pečurka od eksplozije vidljiva je iz Donjecka, javlja RIA Novosti. Avdijevku kontrolišu ukrajinske trupe. Pečurka je počela da se pojavljuje na nebu odmah nakon serije napada. 

7.12 Rusija: Uzaludan pokušaj Bajdena da okrivi Moskvu za inflaciju

Pokušaj predsednika SAD Džozefa Bajdena da okrivi Moskvu za visoku stopu inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je neubedljiv i uzaludan, napisao je na Tviteru prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski. "Izgleda da predsednik Putin, takođe, vlada Sjedinjenim Državama, jer može da nametne poreze na hranu i gas. Neubedljiv i uzaludan pokušaj predsednika SAD da prebaci krivicu i izbegne svoje odgovornosti", naveo je Poljanski, preneo je TASS.

Komentari (0)

Evropa