Evropa

Brisel menja odnos prema Asadu: Pojedine zemlje EU ponovo otvaraju ambasade u Siriji

Komentari

Autor: Euronews

17/06/2021

-

20:36

Brisel menja odnos prema Asadu: Pojedine zemlje EU ponovo otvaraju ambasade u Siriji
Brisel menja odnos prema Asadu: Pojedine zemlje EU ponovo otvaraju ambasade u Siriji - Copyright AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Kada je predsednik Sirije Bašar el Asad u maju po četvrti put pobedio sa 95.1 odsto osvojenih glasova, EU i druge zapadne sile proglasili su izbore pokradenim.

Evropska unija uvela je sankcije Asadovom režimu još 2011. godine. Kako se razbuktavao rat tako su jačale i sankcije, dok je poginulo pola miliona ljudi a 11 miliona raseljeno iz svojih domova. Međutim, situacija je počela da se menja jer su pojedine evropske zemlje počele ponovo da otvaraju ambadase u Damasku. 

Kako je Asad uz pomoć Rusije počeo da vraća kontrolu nad državom mnoge zemlje izražavaju želju da ponovo uspostave diplomatske odnose sa Sirijom.

Češka od 2013. godine ima ambasadu u Siriji dok su konzularna predstavništva drugih država evakuisana. Pored Češke, Bugarska ima stalno diplomatsko predstavništvo preko ambasade u Damasku.

Sofija je imenovala ambasadora u Siriji Tigrana Gevorgiana, navodi se na službenoj veb stranici ambasade, dok je Kipar objavio da je trenutno u fazi otvaranja ambasade u Siriji i da će do toga doći za nekoliko nedelja. 

Kakva je do sada bila politika Brisela prema Damasku

Sankcije EU koje su na snazi već deceniju uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine Asadu i drugim najvišim političkim zvaničnicima, vojnim oficirima i poslovnim ljudima. Trenutno se na listi sankcija EU nalazi 283 osobe u Siriji.

 
Brisel je uporan da bilo kakav oblik normalizacije sa Asadovim režimom ne dolazi u obzir. Evropski parlament ponovio je ovaj stav u nedavnoj rezoluciji usvojenoj u martu. 

"Sve dok na terenu ne dođe do fundamentalnog napretka sa jasnim, održivim i verodostojnim angažmanom u inkluzivnom političkom procesu, poslanici se protive bilo kakvoj normalizaciji diplomatskih odnosa sa sirijskim režimom", navodi se u tekstu.

EPA/SANA

Bašar el Asad

Uprkos svom čvrstom stavu protiv sirijskog režima, EU i dalje održava diplomatske kontakte sa Sirijom.

Delegacija EU u Siriji nastavlja da deluje iz Bejruta, dok obavlja redovne misije u Damasku. I dalje ima prostorije u glavnom gradu Sirije sa samo lokalnim osobljem, rekao je diplomatski izvor za Euronews.

Žulijen Barne-Dasi, direktor programa za Bliski Istok i Severnu Afriku u Evropskom savetu za spoljne odnose, rekao je za Euronews da održavanje takvog diplomatskog prisustva u Siriji nije u suprotnosti sa politikom EU.

"Kontakti su prilično niski i udaljeni i upali bismo u sopstvenu zamku kad bismo to izjednačili sa diplomatskim priznanjem", rekao je stručnjak za Euronews.

Primetio je da su ti kontakti na nižem nivou "bili dragoceni", uključujući razumevanje situacije na terenu i operacionalizaciju humanitarne pomoći u Siriji. EU je najveći međunarodni donator ratom zahvaćene zemlje, sa preko 24 milijarde evra izdvojenih za pomoć pogođenima u oružanim sukobima.

Evropski poslanik Bari Endrjuz, koji je intenzivno radio na odnosima EU i Sirije, složio se oko potrebe da EU održi kanale komunikacije s Damaskom.

"Mislim da mora postojati linija komunikacije. Stalno sam tražio da služba za spoljnu akciju imenuje specijalnog izaslanika EU za sirijski sukob. Moramo imati priliku za nekakav dijalog i kanale komunikacije", poručio je Endrjuz.

Na pomolu promena odnosa EU i Sirije?

Izveštaji evropskih zemalja koje se pripremaju za ponovno otvaranje ambasada u Damasku dolaze usred straha od normalizacije odnosa sa aktuelnim režimom u Siriji. 

Prošlog meseca, odluka o dodeljivanju mesta Asadove vlade u izvršnom odboru Svetske zdravstvene organizacije izazvala je kritike i proteste u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

Ipak, više izvora je reklo za Euronews da EU nije blizu normalizacije odnosa sa Asadovim režimom uprkos ponovnom otvaranju malih diplomatskih misija.

"Mislim da se pozicija uopšte nije promenila na nivou EU. Ne bih u potpunosti odbacio ove izveštaje, ali stavio bih ih u kontekst drugih pitanja, koja nisu direktno vezana za Siriju, već su više povezana sa strepnjama oko turske spoljne politike, u slučaju i Grčke i Kipra", rekao je Endrjuz.

Barne-Dasi je primetio da "nijedna od ključnih država članica EU" nije krenula u pravcu normalizacije diplomatskih odnosa i da je Brisel prošlog meseca obnovio sankcije Siriji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa